Ohledně stravy prodlužující život můžeme formulovat 3 základní pravdy
Na rozdíl od firmy Novos, jejíž doporučení jsem dal úplně dolů, se vám tady pokusím dát opravdu užitečné rady, bez nánosů nevědeckých názorů, reklam apod.
https://novoslabs.com/15-best-foods-to-slow-down-aging/—
Proč strava ovlivňuje hlavní příčinu stárnutí jen mizivě a má vliv jen na nástup andropauzy / menopauzy
Z minulých článků víme, bylo prokázáno několika pokusy, že látky chránící před volnými radikály, které neprocházejí do jádra buněk, nejsou schopny zpomalit stárnutí. Stárnutí je vyvoláno mutacemi DNA jak jaderné tak mitochondriální. Tyto mutace jsou působeny volnými kyslíkovými radikály vznikajícími při sprškách vysokoenergetických neutronů kosmického galaktického záření. Ty mají totiž tak velkou energii a po své dráze vytvoří tak velké množství radikálů, že způsobují zdvojené zlomy DNA. Volné radikály, které vznikají samy od sebe nebo působením zaření gama z radioaktivního rozpadu takovou razanci nemají.
Volné radikály můžeme odklízet pomocí scavengerů ROS, které jsou známy už od roku 1960. Můžeme tedy i následky záření snížit například na třetinu. Ke vší smůle potraviny obsahují velmi málo nebo spíš vůbec žádné antioxidanty schopné procházet do jádra buněk, a proto mají mizivý vliv na stárnutí i tak zvané zdravé potraviny.
Aby vám potraviny ovlivnily alespoň druhotné známky stárnutí, museli byste je hypoteticky podle studií jíst 3 krát denně. Na to zapomeňme.
Zásady správné výživy vzniklé po 2. světové válce.
Po válce se kladl velký důraz na esenciální aminokyseliny, což jsou vlastně živočišné bílkoviny. Tehdy se lidé ještě nepřejídali, a tak množství bílkovin se muselo hlídat. Doporučení ohledně tuků tehdy ještě nebyly, protože se jedly živočišné tuky. živočišné tuky jsou lepší než rostlinné v tom, že vlastně prošly přes ledviny a játra zvířat a tak jsou očištěné od těžkých kovů, různých rostlinných toxinů a alkaloidů, obsahují ideální poměr mastných kyselin a více vitamínů rozpustných v tucích.
V tehdejších kuchařkách se kladl velký důraz na šetrnou přípravu jídla, aby se zamezilo oxidačnímu poškození, vyluhování vitamínů. To znamená mixovat a přelívat minimálně a za studena. Příliš dlouho nenamáčet, nelouhovat, nemíchat.
Pro delší život jsou potraviny pomáhající udržovat si nízkou hmotnost
Ostatní vědátoři i laičtí pisatelé složitě popisují ty správné potraviny. Ale míchají do toho i ideologii pro zkracování života. Jednou větou se dá říct, že strava proti stárnutí, po které se netloustne, je strava s nízkým glykemickým indexem. Ta má zároveň dost vlákniny, příznivě působí na střevní mikrobiotu, má dost bílkovin i tuků.
Co to jsou potraviny s nízkým glykemickým indexem?
Jsou to potraviny, po kterých pomaleji stoupá hladina glukózy v krvi a po strávení stravy zase neklesá tak prudce, aby vytvářely velký hlad. Je to spojeno s hormonem inzulínem. Potraviny se dají najít v tabulkách. Ideální jsou s glykemickým indexem 1% až 30% a dají se kombinovat i s potravinami až 60% přičemž výsledné jídlo má nižší glykemický index než součet složek.
Za zmínku stojí, že v tabulkách z různých zdrojů je vynecháno maso a tuky. Oboje mají velmi nízký glykemický index.
Mitolife – Hodnoty glykemického indexu (GI) a glykemické nálože (GN) pro jednotlivé potraviny
Pozor!: Glykenickou tabulku musel vytvořit vegetarián. Zapomněl na maso a živočišné tuky. Přitom ty mají glykemický index blízký nule.
Táto strava vede k tomu, že se oddálí tloustnutí a příchod cukrovky způsobené věkem a neškodí ani osobám od přírody hubeným. Jíst maso můžete samotně. Cokoliv, co k masu přidáte, zvyšuje glykemický index celku.
Závěr:
Vliv stravy je malý. I pojídáním dostatku živočičných bílkovin, živočišných tuků a nízkoglykemické stravy můžete délku života ovlivnit jen nepřímo, tedy asi o 10%. Je to myšleno za dobu, po kterou dodržujete tu dietu.
Biopotraviny a různé potraviny uváděné dole mají zanedbatelný vliv a netřeba si kvůli nim napínat rozpočet. Má smysl, aby jídla jako celek měla nízký průměrný glykemický index. Z tabulek vidíte, že ty údajně zdravé potraviny mají nízký glykemický index. Proč vám vlastně jiní autoři tvrdí opak? Když zestárnete raketovou rychlostí, tak oni mohou říct: „Nejedli jste dost zdravých potravin, tak přejděte na náš lék.“ Který mimochodem má schopnost prodloužit život maximálně o 10%.
Máte také možnost brát doplňky které prodlužují život dvoj až trojnásobně, které užívají američtí prezidenti, jejich manželky, různí investoři a miliardáři kromě Elona Muska. Užívá je kde kdo. Kamala Harris (60 let), Donald Trump (78 let) a plno lidí, kteří nechtějí, abyste jim nahlíželi do soukromí.
Já se vás zeptám: Znáte lidi, kteří jedí níže uvedené potraviny a zároveň jsou závratně mladí? Asi né. Znáte kromě mne někoho kdo užívá doplňky 2 až trojnásobně prodlužující život po dobu 20 let a je o 13 let mladší než je?. Taky ne. Staňte se vy takovým člověkem. Stačí jen polknout a zapít 3 krát denně, bez ohledu na to jestli se přestalo dařit nebo potřebujete peníze na dovolenou.
Včera se mi stal nezapomenutelný zážitek.
V Lidlu jsem se chtěl dostat k pokladně, a tam se motala postarší paní. Zeptal jsem se jí: „Jdete tam nebo vedle?“. A ona řekla jdeme Dalisi, jsme tu spolu“ a ukázala na dědu vedle ní. Zeptal jsem se odkud ví, že jsem Dalis. Že prej to jsou spolužáci, co se mnou chodili do ZŠ. Rozeznal jsem je, až když řekli, že bydleli ve stejném domě. Nebyli nějak předčasně sešlí. Prostě normálně staří. Přeji vám, abyste nikdy nebyli tak vyděšeni. Já jsem obklopen mladými lidmi. Mám rád jenom mládí, nikdy stáří. A co si říkali oni? Co by. Asi, že mám dobré geny. Však stárnutí nejde zastavit, že né?
Celý ten malér zavinil miliardář Lukačovič, když rozpustil stránku spolužáci.cz. 14 let jsme se neviděli žádní spolužáci, ani oni neviděli nikoho ze základky nebo střední.
Názory od Novos, ovlivněné ideologií, obchodními zájmi zemí prodat své výpěstky:
Existují určité potraviny, které jsou mimořádně prospěšné pro vaše zdraví a mohou aktivně pomoci zpomalit proces stárnutí. Tyto nutričně bohaté možnosti poskytují základní vitamíny, minerály a protizánětlivé vlastnosti, které podporují dlouhověkost. Některé z nejlepších potravin proti stárnutí zahrnují:
1. Modré ovoce: Borůvky a ostružiny
Chcete chránit svůj mozek před stárnutím? Myslete na borůvky!
Tyto modré plody jsou plné neuroprotektivních sloučenin, jako jsou antokyanidiny, které nabízejí významné zdravotní přínosy. Borůvky mohou pomoci snížit riziko Alzheimerovy choroby a zpomalit celkové stárnutí mozku. ( R ).
Borůvky jsou spojovány se sníženým rizikem srdečních infarktů a nižším krevním tlakem ( R ) a studie na zvířatech ukazují, že borůvky přidávané do stravy vykazují značné snížení kardiovaskulárních onemocnění. Studie s více než 120 000 účastníky ukázala, že hrst borůvek denně může snížit riziko cukrovky 2. typu ( R ).
Borůvky dokážou chránit DNA před poškozením, a to i před silným kosmickým zářením, jak ukázaly studie. To je důvod, proč NASA dokonce studovala příjem borůvek, aby chránila DNA před kosmickým zářením pro jejich astronauty ve vesmíru.
Kdybych něco vynechal, tak mi připomeňte v komentářích.
Doporučená literatura:
Všechny druhy únavy a skleslost. Rozeberme si možnosti léčení vyčerpanosti
Další staronová látka (akcelerátor) urychlující stárnutí na obzoru
Zajímá vás něco? Napište prosím do komentářů úplně dolů!
Vytvořeno: 26.9.2024 – 8.11.2024



co znamená u u 15 zdravých potravin u některých .. to rozhodně ne??
To znamená, že rozhodně neprodlužují život ani nezpomalují stárnutí.
Uvědomte si, že v odvětví antiagingu je plno dezinformacíi,
které se udržují i přičiněním vás konzumentů tím, že na dezinformace
klikáte a dodáváte jim tak vyšší čtenost.