Z internetu se dozvídáte různá pravidla vyživy.

 

Někdy i protichůdná. Záleží to na tom zda autor jí normálně nebo je vegetarián.

 

Většinou různí pisatelé neznají pravou příčinu stárnutí, a tak ty potraviny proti stárnutí doporučují tak, aby byli oblíbení a přivedli, co nejvíce čtenářů.

 

Ohledně stravy prodlužující život můžeme formulovat 3 základní pravdy


  • Strava ovlivňuje rychlost stárnutí jen nepatrně, anebo pouze druhotné známky stárnutí
  • Pro správnou výživu můžeme používat zásady, které byly vytvořeny již těsně po 2. světové válce
  • Pro delší život není důležité jíst nějaké lepší antiaging potraviny, ale udržovat si nízkou hmotnost.

 

Na rozdíl od firmy Novos, jejíž doporučení jsem dal úplně dolů, se vám tady pokusím dát opravdu užitečné rady, bez nánosů nevědeckých názorů, reklam apod.
https://novoslabs.com/15-best-foods-to-slow-down-aging/—

 

Proč strava ovlivňuje hlavní příčinu stárnutí jen mizivě a má vliv jen na nástup andropauzy / menopauzy

 

Z minulých článků víme, bylo prokázáno několika pokusy, že látky chránící před volnými radikály, které neprocházejí do jádra buněk, nejsou schopny zpomalit stárnutí. Stárnutí je vyvoláno mutacemi DNA jak jaderné tak mitochondriální. Tyto mutace jsou působeny volnými kyslíkovými radikály vznikajícími při sprškách vysokoenergetických neutronů kosmického galaktického záření. Ty mají totiž tak velkou energii a po své dráze vytvoří tak velké množství radikálů, že způsobují zdvojené zlomy DNA. Volné radikály, které vznikají samy od sebe nebo působením zaření gama z radioaktivního rozpadu takovou razanci nemají.

Volné radikály můžeme odklízet pomocí scavengerů ROS, které jsou známy už od roku 1960. Můžeme tedy i následky záření snížit například na třetinu. Ke vší smůle potraviny obsahují velmi málo nebo spíš vůbec žádné antioxidanty schopné procházet do jádra buněk, a proto mají mizivý vliv na stárnutí i tak zvané zdravé potraviny.

Aby vám potraviny ovlivnily alespoň druhotné známky stárnutí, museli byste je hypoteticky podle studií jíst 3 krát denně. Na to zapomeňme.

 

Zásady správné výživy vzniklé po 2. světové válce.

 

Po válce se kladl velký důraz na esenciální aminokyseliny, což jsou vlastně živočišné bílkoviny. Tehdy se lidé ještě nepřejídali, a tak množství bílkovin se muselo hlídat. Doporučení ohledně tuků tehdy ještě nebyly, protože se jedly živočišné tuky. živočišné tuky jsou lepší než rostlinné v tom, že vlastně prošly přes ledviny a játra zvířat a tak jsou očištěné od těžkých kovů, různých rostlinných toxinů a alkaloidů, obsahují ideální poměr mastných kyselin a více vitamínů rozpustných v tucích.

V tehdejších kuchařkách se kladl velký důraz na šetrnou přípravu jídla, aby se zamezilo oxidačnímu poškození, vyluhování vitamínů. To znamená mixovat a přelívat minimálně a za studena. Příliš dlouho nenamáčet, nelouhovat, nemíchat.

 

Pro delší život jsou potraviny pomáhající udržovat si nízkou hmotnost

 

Ostatní vědátoři i laičtí pisatelé složitě popisují ty správné potraviny. Ale míchají do toho i ideologii pro zkracování života. Jednou větou se dá říct, že strava proti stárnutí, po které se netloustne, je strava s nízkým glykemickým indexem. Ta má zároveň dost vlákniny, příznivě působí na střevní mikrobiotu, má dost bílkovin i tuků.

 

Co to jsou potraviny s nízkým glykemickým indexem?

Jsou to potraviny, po kterých pomaleji stoupá hladina glukózy v krvi a po strávení stravy zase neklesá tak prudce, aby vytvářely velký hlad. Je to spojeno s hormonem inzulínem. Potraviny se dají najít v tabulkách. Ideální jsou s glykemickým indexem 1% až 30% a dají se kombinovat i s potravinami až 60% přičemž výsledné jídlo má nižší glykemický index než součet složek.

Za zmínku stojí, že v tabulkách z různých zdrojů je vynecháno maso a tuky. Oboje mají velmi nízký glykemický index.

 

Mitolife – Hodnoty glykemického indexu (GI) a glykemické nálože (GN) pro jednotlivé potraviny

 

Pozor!: Glykenickou tabulku musel vytvořit vegetarián. Zapomněl na maso a živočišné tuky. Přitom ty mají glykemický index blízký nule.

Táto strava vede k tomu, že se oddálí tloustnutí a příchod cukrovky způsobené věkem a neškodí ani osobám od přírody hubeným. Jíst maso můžete samotně. Cokoliv, co k masu přidáte, zvyšuje glykemický index celku.

 

Závěr:

Vliv stravy je malý. I pojídáním dostatku živočičných bílkovin, živočišných tuků a nízkoglykemické stravy můžete délku života ovlivnit jen nepřímo, tedy asi o 10%. Je to myšleno za dobu, po kterou dodržujete tu dietu.

Biopotraviny a různé potraviny uváděné dole mají zanedbatelný vliv a netřeba si kvůli nim napínat rozpočet. Má smysl, aby jídla jako celek měla nízký průměrný glykemický index. Z tabulek vidíte, že ty údajně zdravé potraviny mají nízký glykemický index. Proč vám vlastně jiní autoři tvrdí opak? Když zestárnete raketovou rychlostí, tak oni mohou říct: „Nejedli jste dost zdravých potravin, tak přejděte na náš lék.“ Který mimochodem má schopnost prodloužit život maximálně o 10%.

Máte také možnost brát doplňky které prodlužují život dvoj až trojnásobně, které užívají američtí prezidenti, jejich manželky, různí investoři a miliardáři kromě Elona Muska. Užívá je kde kdo. Kamala Harris (60 let), Donald Trump (78 let) a plno lidí, kteří nechtějí, abyste jim nahlíželi do soukromí.

Já se vás zeptám: Znáte lidi, kteří jedí níže uvedené potraviny a zároveň jsou závratně mladí? Asi né. Znáte kromě mne někoho kdo užívá doplňky 2 až trojnásobně prodlužující život po dobu 20 let a je o 13 let mladší než je?. Taky ne. Staňte se vy takovým člověkem. Stačí jen polknout a zapít 3 krát denně, bez ohledu na to jestli se přestalo dařit nebo potřebujete peníze na dovolenou.

Včera se mi stal nezapomenutelný zážitek.

V Lidlu jsem se chtěl dostat k pokladně, a tam se motala postarší paní. Zeptal jsem se jí: „Jdete tam nebo vedle?“. A ona řekla jdeme Dalisi, jsme tu spolu“ a ukázala na dědu vedle ní. Zeptal jsem se odkud ví, že jsem Dalis. Že prej to jsou spolužáci, co se mnou chodili do ZŠ. Rozeznal jsem je, až když řekli, že bydleli ve stejném domě. Nebyli nějak předčasně sešlí. Prostě normálně staří. Přeji vám, abyste nikdy nebyli tak vyděšeni. Já jsem obklopen mladými lidmi. Mám rád jenom mládí, nikdy stáří. A co si říkali oni? Co by. Asi, že mám dobré geny. Však stárnutí nejde zastavit, že né?

Celý ten malér zavinil miliardář Lukačovič, když rozpustil stránku spolužáci.cz. 14 let jsme se neviděli žádní spolužáci, ani oni neviděli nikoho ze základky nebo střední.

 

 

 

Názory od Novos, ovlivněné ideologií, obchodními zájmi zemí prodat své výpěstky:

 

Existují určité potraviny, které jsou mimořádně prospěšné pro vaše zdraví a mohou aktivně pomoci zpomalit proces stárnutí. Tyto nutričně bohaté možnosti poskytují základní vitamíny, minerály a protizánětlivé vlastnosti, které podporují dlouhověkost. Některé z nejlepších potravin proti stárnutí zahrnují:

 

1. Modré ovoce: Borůvky a ostružiny

Chcete chránit svůj mozek před stárnutím? Myslete na borůvky!

Tyto modré plody jsou plné neuroprotektivních sloučenin, jako jsou antokyanidiny, které nabízejí významné zdravotní přínosy. Borůvky mohou pomoci snížit riziko Alzheimerovy choroby a zpomalit celkové stárnutí mozku. ( R ).

Borůvky jsou spojovány se sníženým rizikem srdečních infarktů a nižším krevním tlakem ( R ) a studie na zvířatech ukazují, že borůvky přidávané do stravy vykazují značné snížení kardiovaskulárních onemocnění. Studie s více než 120 000 účastníky ukázala, že hrst borůvek denně může snížit riziko cukrovky 2. typu ( R ).

Borůvky dokážou chránit DNA před poškozením, a to i před silným kosmickým zářením, jak ukázaly studie. To je důvod, proč NASA dokonce studovala příjem borůvek, aby chránila DNA před kosmickým zářením pro jejich astronauty ve vesmíru.


2. Zelená listová zelenina: kapusta, brokolice, špenát, růžičková kapusta

Lidé, kteří často jedí zelenou listovou zeleninu, mají mozek až o 11 let mladší.

Kromě toho jsou jejich krevní cévy mnohem zdravější, se zhruba o 16 % nižším rizikem srdečního infarktu u těch, kteří pravidelně zařazují do svého jídelníčku listovou zeleninu. ( R ).

Samozřejmě, pokud zkombinujete konzumaci listové zeleniny s jinými zdravými potravinami a cvičením, vaše riziko infarktu se ještě sníží.

Zelená listová zelenina je plná důležitých vitamínů, minerálů a zdraví prospěšných látek, jako je sulforafan. Dlouhověcí lidé, kteří žijí v zónách dlouhověkosti, často jedí spoustu skvělé listové zeleniny.

 

3. Hořká čokoláda obsahující alespoň 70 % kakaa – to rozhodně ne

Hořká čokoláda je spojována s menším rizikem srdečních onemocnění, hypertenze a dokonce i se sníženým rizikem úmrtí ( R ).

Podávání hořké čokolády pacientům s prediabetem snižuje jejich krevní tlak. Hořká čokoláda obsahuje flavanoly, které mají různé zdravotní účinky, jako je snížení zánětu, udržení pružnosti vašich cév a dokonce i zpomalení samotného procesu stárnutí.

Hořká čokoláda může dokonce zlepšit stárnutí pleti ( R ). To dává smysl, protože kůže a krevní cévy jsou tvořeny mnoha podobnými stavebními kameny (jako je elastin a kolagen).

 

4. Tučné ryby: losos, sardinky, sardel, sleď – to rozhodně ne

Tyto potraviny jsou spojovány s menším výskytem kardiovaskulárních onemocnění, autoimunitních onemocnění, jako je revmatoidní artritida, a zdravějšího mozku.

Mastné ryby obsahují omega-3 mastné kyseliny, které snižují zánět a jsou důležitou součástí buněčných membrán, zejména v mozku, oku a krevních cévách.

Konzumace potravin bohatých na omega-3 chrání před Alzheimerovou chorobou a srdečními chorobami a očními chorobami souvisejícími se stárnutím, jako je makulární degenerace.

 

5. Semena: dýňová semínka, chia semínka a lněná semínka

Tato malá výživná jádra jsou až po okraj naplněna vitamíny, minerály a zdraví prospěšnými látkami, jako jsou omega-3 (zejména v chia semínkách a lněných semínkách). Jsou také plné vlákniny. Takové malé zdravotní bomby vám pomohou drasticky zvýšit příjem vlákniny, což může také snížit riziko srdečních onemocnění a úmrtí ( R ).

 

6. Ořechy; Zejména vlašské ořechy

Mnoho studií ukazuje, že lidé, kteří jedí hrst vlašských ořechů, mají podstatně menší riziko srdečního infarktu ( R ).

Ořechy také chrání mozek před Alzheimerovou chorobou a zlepšují kognitivní funkce, a to i u mladých lidí. Vlašské ořechy obsahují mnoho látek, které jsou zdravé pro náš mozek a cévy, jako jsou omega-3 mastné kyseliny, vitamín E a mnoho dalších fytochemikálií.

Příjem ořechů je spojován s menší inzulinovou rezistencí ( R , R ), zlepšenou funkcí endotelu, sníženým rizikem diabetu 2. typu, hypertenzí ( R ) a dokonce rakovinou tlustého střeva ( R ).

Občerstvení dlouhověkosti

 

7. Zelený čaj a bílý čaj

Zelený a bílý čaj jsou velmi prospěšné pro naše cévy. Lidé, kteří pravidelně pijí zelený čaj, mají menší riziko srdečních onemocnění, hypertenze a mrtvice. Zelený čaj ale může také snížit riziko Parkinsonovy choroby a Alzheimerovy choroby.

 

8. Káva

Káva může být zdravá, pokud ji pijete s mírou, což znamená maximálně 3 až 5 šálků denně. Káva může snížit riziko Alzheimerovy choroby, Parkinsonovy choroby, cukrovky 2. typu, srdečních chorob a různých druhů rakoviny.

Káva zmírňuje tyto zdravotní přínosy nespočetnými způsoby, jako je snížení zánětu, zejména toho druhu, který pozorujeme při stárnutí ( inflammaging ) ( R ).

Specifické složky v kávě, jako je kofein, mohou zpomalit shlukování bílkovin, které hraje roli při stárnutí díky jejich antiamyloidogenní aktivitě.

Káva má určité potenciální nevýhody, jako je vyšší riziko osteoporózy, ale když vezmete v úvahu širší obrázek a celková zjištění z mnoha studií, je jasné, že umírněná konzumace kávy nabízí výrazně více výhod než nevýhod.

 

9. Luštěniny: Cizrna, Čočka a Hrách

Luštěniny mohou snížit riziko srdečních onemocnění, Alzheimerovy choroby a cukrovky ( R ).

Luštěniny jsou zdravější alternativou k bramborám, rýži nebo těstovinám, což jsou velmi škrobové potraviny, které mohou způsobit vysoké hladiny cukru a které jsou v podstatě prázdné kalorie. Na rozdíl od brambor, těstovin a rýže obsahují luštěniny více vlákniny, méně škrobu a více zdravých mikroživin, jako je draslík a hořčík.

Ve skutečnosti každá porce rýže nahrazená luštěninami snižuje riziko metabolického syndromu o 14 %.

 

10. Houby: Hlíva ústřičná, Enokitake a Portobello

Houby by mohly snížit riziko rakoviny ( R , R ) a posílit imunitní systém prostřednictvím specifických mukopolysacharidů, beta-glukanu a molekul podobných lentinanu.

Houby jsou fantastickou alternativou ke škrobovým potravinám, jako jsou brambory, těstoviny a rýže, protože tyto škroby způsobují prudké výkyvy hladiny cukru v krvi, což může urychlit stárnutí a poškodit zdraví. Naproti tomu houby vedou k mnohem nižším vrcholům cukru.

Houby slouží také jako skvělá náhrada masa. Nadměrná konzumace masa, zejména červeného, ​​zvyšuje riziko různých onemocnění souvisejících s věkem.

 

11. Byliny a koření: zázvor, rozmarýn, oregano a česnek

Byliny mají protizánětlivé, DNA ochranné a dokonce epigenetické účinky. Mají také příznivý vliv na střevní mikrobiom.

 

12. Olivový olej (a olivy) – to rozhodně ne

Olivový olej, základ středomořské stravy , pomáhá snižovat záněty a při konzumaci podporuje zdravou pokožku. Kromě toho může snížit riziko poklesu kognitivních funkcí souvisejících s věkem a Alzheimerovy choroby. ( R ).

 

13. Jablka

Jablka jsou trochu nedoceněnou potravinou, přestože významně přispívají ke zdraví.

Jablka obsahují různé látky, které mohou snížit riziko astmatu (snížením zánětu), srdečních chorob, Alzheimerovy choroby a dokonce i rakoviny ( R ). Jedno jablko denně by mohlo snížit riziko rakoviny dutiny ústní a hltanu o 18 %, jícnu o 22 %, kolorekta o 30 %, hrtanu o 41 % a rakoviny prsu a vaječníků o 24 % ( R , R ).

Jiná studie zjistila, že ženy, které konzumovaly více než 71 g jablek denně, měly 43% snížení úmrtnosti na srdeční choroby ve srovnání s ženami, které jablka nejedly ( R ).

Zdravotní účinky jablek lze vysvětlit mnoha zdraví prospěšnými látkami, které obsahují, jako jsou hydroxyskořicové kyseliny, flavonoly, dihydrochalkony, antokyany a flavanoly, které zlepšují zdraví cév, imunitních buněk, mozkových buněk a dokonce i mikrobiomu.

 

14. Fermentované potraviny: Natto, kysané zelí a Kimchi

Fermentované potraviny obsahují zdravé bakterie, které jsou důležité pro udržení dobrého mikrobiomu. Váš mikrobiom se skládá z desítek tisíc miliard bakterií, které žijí ve vašich střevech a mají velký vliv na vaše zdraví, a dokonce i na emoce a kognitivní schopnosti.

Fermentované potraviny jsou potraviny jako kysané zelí, kimchi a natto. Natto, široce konzumované v Japonsku, obsahuje také velké množství vitamínu K, který je velmi zdravý pro cévy, kosti a kůži. Ve skutečnosti je nattokináza, enzym extrahovaný z natto během fermentačního procesu, jednou ze sedmi složek v NOVOS Vital .

Ženy, které konzumovaly velké množství potravin bohatých na natto a vitamín K, měly výrazně nižší riziko osteoporózy ( R ).

 

15. Granátové jablko

Granátové jablko udržuje krevní cévy mladé a pružné. Zlepšuje funkci endotelu (endoteliální buňky jsou buňky, které vystýlají vnitřní stěny našich cév), snižuje lepivost krevních destiček a snižuje oxidaci částic cholesterolu, které jinak při přílišné oxidaci lepí, ulpívají na stěnách cév a přispívající k ateroskleróze.

Granátové jablko je také velmi zdravé pro pokožku a mohlo by zpomalit stárnutí pokožky ( R , R , R ). Specifické složky granátového jablka mohou být také mikrobiomem přeměněny na látky, které zpomalují stárnutí, jako je urolitin A ( R ).


Existuje mnoho způsobů, jak zvýšit příjem těchto potravin.

Udělejte si například zeleninové smoothie s granátovým jablkem, přidejte spoustu borůvek do snídaňové quinoové kaše nebo si připravte spoustu polévek, což je skvělý způsob, jak zvýšit příjem zeleniny. Místo svačinových tyčinek jíte oříšky s kouskem hořké čokolády nebo jen obyčejné staré jednoduché jablko.

 

 

Kdybych něco vynechal, tak mi připomeňte v komentářích.

 

 

Doporučená literatura:

 

 

Všechny druhy únavy a skleslost. Rozeberme si možnosti léčení vyčerpanosti

 

 

Další staronová látka (akcelerátor) urychlující stárnutí na obzoru

 

 

 

Zajímá vás něco? Napište prosím do komentářů úplně dolů!

 

Vytvořeno: 26.9.2024 – 8.11.2024