Aktuálně je na stránce zobrazeno 1 vlákno odpovědi
  • Autor
    Příspěvky
    • Dalis Dobrota
      Správce
      Počet příspěvků: 17

      Co vás zajímá? Co byste rádi našli v článku a ebooku o SCD? Doplníme podle vašich představ.

    • Betta Smetanová
      Host
      Počet příspěvků: 120

      Dobrý den, přečetla jsem si knihu o SCD dietě – specific carbohydrate diet. Je tedy drsná, ale má obdivuhodně pozitivní ohlas od pacientů se třemi okruhy diagnóz: ulcerozni kolitida, celiakie, chronické průjmy apod. / autizmus, ADHD, schizofrenie apod. / autoimunitní nemoci zejména kůže.
      O provedených věděckých výzkumech, které by potvrzovaly nebo vyvracely účinnost diety jsem zatím nic podstatného nenašla. Píši sem, protože mám lecos načteného, ale tato dieta je pro mne velkým překvapením a protože by mě zajímal Váš názor paní. Ráda si čtu příspěvky Vaše i ostatních.
      Přeji vše dobré, Betta Smetanová

      • Dalis Dobrota
        Správce
        Počet příspěvků: 17

        Dieta SCD je paradox, kdy nevhodné sacharidy nahrazují vhodnými. Seznam vhodných sacharidů někdo vytváří podle subjektivních pocitů. Jestli se můžete nějak přesvědčit o tom, že dieta funguje?. Sledoval jsem asi měsic obchodní texty lidí z uzdravteSeJídlem. Oni se zaměřují na sociabilní lidi, kteří nemají vlastní názor a nechají si leccos vsugerovat. Jakékoliv nesouhlasné komentáře mazali. Zároveň to jsou vegetariáni – všechny živočišné potraviny jsou prohlášeny přinejmenším za méně vhodné.

        Logicky myslící člověk by předpokládal, že když se nesmějí jíst sacharidy a škroby kvůli nadýmání a dráždivému tračníku, že o to více bude v dietě tuků. Ale to právě není a to je ta hlavní podivnost na SCD.

        Podle vědeckých článku trávicí obtíže způsobují FODMAPové sacharidy. Seznam FODMAPových sacharidů existuje, ale ty nepůsobí na každého stejně. To znamená, že jen část na vás působí škodlivě a u jiných lidí zase jiné potraviny ze seznamu. Takže vy si musíte provést průzkum, co vám dělá zle, a co ne.
        Není pevně dané, co smíte jíst a co ne.

        Je jedno, jestli tomu říkáte SCD nebo FODMAP, je to práce na vás, zvyzkoušet si nevhodné potraviny, kterou za vás nikdo neudělá.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 1 vlákno odpovědi
Odpověď na: Odpověď č. 23612 v Co byste rádi našli v článku a ebooku o SCD?. Doplníme podle vašich představ.
Osobní informace:




Storno