V současnosti zdravé výživě rozumějí jen výživoví poradci a zavalují nás informacemi, co vše je nezdravé.

Chtěli byste raději vědět, co vlastně máme jíst,
které potraviny jsou zdravé?

I když mě poradci nebudou mít rádi, dám vám tady popis zdravé stravy na jednu stránku. Snadný, univerzální a zapamatovatelný.

 

Srozumitelně podaná zdravá výživa z historické kuchařky

Jednou jsem si otevřel kuchařskou knihu po mamince

tlustou 7 cm, rok vydání 1947. Úplně na začátku byla kapitola věnovaná zdravé výživě. Psali to 3 vysokoškolští profesoři biochemie, technologie potravin a zemědělství.

Bylo to ještě po válce, kdy byl potravin nedostatek a tak výrobci nemuseli vymýšlet reklamy a „vědecké“ výzkumy dokazující, že to, co vyrábějí, je zdravé.

 

Vy si to teď můžete přečíst. Informace uvedené v téměř 70 let staré kuchařce platí dodnes beze změny.

 
 

Vaříme zdravě, chutně a hospodárně

Co je vlastně zdravé? Prodavači vychvalují svůj produkt. Přesto není pravda, že by existovaly nějaké vyjímečně zdravé potraviny, po kterých zůstaneme dlouho zdraví a mladí. Kdyby takové potraviny existovalo, vědělo by se o nich už ve středověku.
 
A tak existují pouze potraviny, které obsahují více či méně zdraví prospěšných látek a potraviny nezdravé. Ty obsahují málo zdraví prospěšných látek a hodně škodlivých.

 

Jak poznáme na první pohled potraviny zdravé od nezdravých?

Většina z nás si to pamatuje ze školy. Zdravé je ovoce, lesní plody, zelenina, vláknina. Zjednodušeně můžeme říct, že dražší potraviny jsou zdravé a levnější méně zdravé. Příklad: Smetana je zdravější než odtučněné mléko, podmáslí a syrovátka. Červené maso je zdravější než bílé a než sójová napodobenina. Živočišné bílkoviny a tuky jsou zdravější než rostlinné.

Trvanlivé a průmyslově zpracované potraviny nás matou, protože podřadné suroviny v nich jsou  přichuceny, přibarveny a aromatizovány. Diktátoři stravy mám mohou tvrdit i opak, protože všichni potřebují vydělat.

 

Proč nemůžeme jíst jen potraviny zdravé?

Asi víte, že se živiny dělí na bílkoviny, tuky a sacharidy. Jejich vhodný poměr 3 : 3 : 4 je dlouhodobě vysledován a nezměnil se od pravěku. Zasahování do osvědčeného poměru vede k nemocem.
Mnoho bílkovin a tuků znamená málo ovoce a zeleniny a málo vlákniny – to je špatné.
Mnoho bílkovin a sacharidů znamená horší vstřebávání v tuku rozpustných látek, nepřetržitý pocit hladu a škodlivé působení sacharidů – to je špatné.
Mnoho sacharidů a tuků znamená hodně energie, tloustnutí a kvůli nedostatku bílkovin zmenšení svalů imunity a paměti – to je taky špatné.

Ideální je poměr 30% bílkovin, 30% tuků a 40% sacharidů.

 

Kapitola z kuchařky z poloviny minulého století

přináší šokující informaci: Stačí vám 2 pravidla, abyste jedli zdravě.

  • Strava má být pestrá. – Když budete jíst od všeho trochu a obměňovat, nemůžete se předávkovat, neboť střídmost neškodí. Všechny látky jsou škodlivé až v nadměrné míře.
  • Co se dá jíst syrové, mělo by se jíst čerstvé a syrové.

 

Mnohem více než na surovinách záleží na způsobu přípravy

Vy můžete i zdravé potraviny znehodnotit přípravou a naopak neutrální potraviny ochránit správnou přípravou.

Co ničí potraviny?

Nutriční hodnotu potravin kazí dlouhé zahřívání, např. jídelnách, namáčení, vyluhování např. v kyselých nálevech, přelíváním, míchání/ mixování. Dále rozmrazování a opětné zmrazování, smažení při vysoké teplotě, sušení, lyofilizace a sterilizování.

Obsah prospěšných látek klesá v proběhu skladování působením kyslíku.

Příklad nezdravé potraviny:
a) Na obalení jsou použita sušená vejce, poté osmaženo, zmraženo a zákazník musí dosmažit, nebo

b) K výrobě potraviny je použit koncentrát ovoce vzniklý zahušťováním. Poté je zředěn vodou zahříván, promícháván s dalšími surovinami (sterilizovanými polotovary) a nakonec je sterilizován/konzervován.

 

Dnes máme více než kdy jindy povinnost vést zdravý život. Video o zdravé výživě před 80 lety

Překvapující je, jak v Německu v té době dbali na zdraví a spokojenost vlastního národa. Takovou péči bychom mohli závidět i dnes.

Video o zdravé výživě z předválečné doby

Televizní tvůrci do všeho zapletou Hitlera. Omlouvám se. Ale z poválečné doby už se o zdravé výživě nedovíte nic, protože pak začala reklama vychvalovat zboží, kterého byl přebytek. A tak je to dodnes.

 

 

V současnosti přijímáme znehodnocování potravin jako samozřejmost

Problémem je, že znehodnocování potravin za účelem vzniku trvanlivých potravin či předhotovených polotovarů už se stalo samozřejmostí, ale nikdo neřeší nedostatek zdraví prospěšných látek. Vitamíny se přidávají do potravin jen tehdy, kdy je potravina o tyto vitamíny výrazně ochuzena. Spektrum není kompletní, bývá to jen částečné doplnění nejlevnějších vitamínů. V potravě nám chybějí i nově objevené vitamíny K2 a PQQ. A kdyby jen to. Z hlediska zdravého stárnutí by potraviny měly mít určitou antioxidační kapacitu.

V čerstvém ovoci a zelenině s vyskytují antioxidanty v 10 gramových množstvích na kilogram. S antioxidanty oficiální výživa vůbec nepočítá, protože nejsou zařazeny mezi látky nezbytné jako vitamíny. Jednoduše se berou jako látky zbytné, dá se žít bez nich, ale dochází k vyššímu výskytu zánětů, zrychlenému stárnutí a vyššímu výskytu rakoviny.

Antioxidanty vyskytující se v čerstvé zelenině jsou hlavně

quercetin
kyselina ferulová
kyselina ellagová
inositol-hexafosfát
galláty a tanniny
anthokyanidiny
karotenoidy – alfa karoten, lykopen
xantofyly – lutein, zeaxantin, kapsanthin, astaxantin
flavonoidy a flavanony
cystein a glutathion

 

Historie znehodnocování potravin

Už před 300 lety se přišlo na to, že mletá mouka zbavená otrub a klíčků je trvanlivější, pomaleji se kazí a zásoby vydrží 2-3 roky. Tehdy začalo ochudobňování stravy. Když byla některý rok neúroda, tak se jedla moučná jídla z loňské mouky. Obliba moučných jídel ale vede k nemocem. Jak se ví už z období první republiky. Vláknina, otruby jsou nezbytná pro lidské zdraví, má ochranný účinek na střeva. Také klíčky ze zrn obsahovala nejvíc vitamínů a ochranných látek. Dnes se klade důraz na rychlost přípravy, takže i samotní lidé si uvaří na několik dní a zamražují to. Sušené a nakládané maso, vejce a mléko v prášku, konzervy a lyofilizovanou (sušenou) zeleninu a ovoce jedli lidé dříve jen z donucení, např. při námořních výpravách. Dnes už se to bere jako samozřejmost, ale naše zdraví tím trpí, protože potřebujeme stejná jídla jako naši dávní předkové.

Co z toho pro nás vyplývá? Raději než nakupovat biopotraviny a dlouho je skladovat, je lepší obyčejné, ale čerstvé potraviny. A když už připravujete do zásoby, tak ve vakuu.

 

Bezpečnost tepelné úpravy můžeme seřadit takto od nejškodlivější:

grilování
smažení
pečení
dušení
vaření
vaření v mikrovlnce
vaření v páře   –   je nejzdravější.

 
Pamatujme na to, že nejsou žádné vyjímečně zdravé potraviny, ale že je máme střídat různorodé, obměňovat a jíst pouze čerstvé, syrové, co nejméně upravované potraviny.

 

Shrnutí:

Zdravé jsou živočišné bílkoviny. Bílkoviny v obilninách, ovoci a zelenině, jsou neesenciální, podřadné, neplnohodnotné. K jejich obsahu nepřihlížíme, mají bezcenný přínos.

Už pravěké národy i současní divoši kladou velký důraz na živočišné tuky s ohledem na obsah v tuku rozpustných vitamínů A, D, E, K2. Pouhým přechodem z nezdravých tuků na

zdravé především nasycené tuky,

dosáhneme úlevy u zánětlivých onemocnění. Jejich obsah je uváděn na obalech potravin.  Můžete se dočíst i opačné názory, protože různé zájmové skupiny, prosazují svůj pohled (zvýšení zisku z prodeje olejů, snížení přelidněné populace).

Na obilovinách je hodnotný obsah otrub, tedy celozrnnost. U ovoce a zeleniny čerstvost (obsah antioxidantů). Zmražené mají poloviční hodnotu a sterilizované 10x nižší.

Sacharidy tvořené z pšenice, kukuřice, sóji a řepky jsou považovány za méně hodnotné a ve větším množství nežádoucí.

 

Jak připravovat zdravá jídla
  • Zdravost potravin udržíme rychlým ochlazením ve vodní lázni po dokončení jídla.
  • Přelíváme tekutiny bez žbluňkání, aby se do nich nedostal kyslík.
  • Před mixováním potraviny vychladíme, abychom zmírnili proces oxidace.
  • Nakrájené potraviny nenecháváme dlouho stát na vzduchu.
  • Tepelnou přípravu si měříme minutkou, aby jídlo nebylo převařené.
  • Smažíme raději kratší dobu z obou stran a poté dodusíme při poloviční teplotě.
 

Dodatek:

V současnosti se musíme přizpůsobit jen tomu, že množství znečišťujících látek a koncentrace jedů v potravinách vzrostla až dvojnásobně. Viz článek: Detoxikace organismu – které jedy škodí nejvíce. Kvůli intenzifikaci zemědělství mají potraviny o polovinu i více snížený obsah prospěšných látek. Proto už není rozumné vybírat potraviny kvůli obsahu nějakého vitamínu.

první část článku

 

25.11.2015 – 7.11.2016

[Celkem: 0    Průměr: 0/5]