Říká se, že margaríny jsou škodlivé. Nasycené tuky mají být škodlivé, třeba palmový olej. A živočišné tuky také. A co když to tak není? Planeta je přelidněná a různé cizokrajné nemoci se k odlidnění vůbec neosvědčily. Naproti tomu škodlivé potraviny vyvolávají nemoci a klátí lidi v plné síle.

 

V první polovině tématu jste se dočetli argumenty, důkazy

a něco jiného vám říkají média. Teď je to na vás. Přechod na první polovinu tématu

 

Jsou horší umělá sladidla a hliník nebo řepkový olej?

Možná jste četli Dobu jedovou od profesorky Strunecké. Ta se pozastavuje na stále se rozpínajícím množstvím civilizačních onemocnění a navrhuje možné příčiny. Jestli vás to zajímá a chtěli byste vidět ucelený sled důkazů prokazující souvislost, přihlaste se k newsletteru.

Jen krátce: Miligramová množství poměrně neškodných sladidel a sloučenin hliníku předpokládám napáchají méně škody než 1000 krát větší množství oleje. U rozpadových zplodin PUFA je souvislost mezi chorobami a jednotlivými látkami prokázána velmi dobře na rozdíl od hypotéz prof. Strunecké.

 

Nenasycené oleje jako řepkový zhoršují inzulinovou rezistenci

Jídla s vysokým glykemickým indexem zvyšují vyplavování inzulínu. Po něm se tloustne. Řešením je jíst více nasycených tuků (nízký glykemický index) ovoce zelenina a vůbec potraviny s vysokým obsahem vlákniny (otruby). Obezity se nelze zbavit omezováním kalorií a cvičením, nýbrž nízkosacharidovou dietou s vlákninou.  Dále omezovat hladiny kortizolu omezováním stressu a dostatkem spánku. Pár kapek vinného octa před spaním.

 

Lidé jedí nezdravě. Co uvidíme nejčastěji v nákupním košíku?

Oproti zdravé výživě nákupní košík většiny zákazníků obsahuje:


Hodně předpřipravené stravy, konzervované, sušené, předsmažené, sterilizované.
Buď málo kvalitních bílkovin nebo dostatek nekvalitních bílkovin
Mnoho sacharidů a cukrů s chybějící vlákninou
Málo ovoce, zeleniny, málo pestré.
Samá pšenice, kukuřice, sója a řepka (je levná).
Buď málo tuků nebo dost tuků, obě skupiny však téměř výlučně kupují [highlight]NEnasycené[/fusion_highlight] reaktivní tuky, schované ve sladkostech, trvanlivých potravinách a majonézách.

Majonéza – rafinovaný způsob jak zamaskovat nedobrou chuť oleje. A právě ta chuť je dostatečnou známkou toho, že oleji se máme vyhnout. Odjakživa chuť upozorňovala člověka na jedy v potravinách. I chuť sterilované zeleniny v salátech, kdyby nebyla zamaskovaná octem, by nás varovala před zápornou nutriční hodnotou.

Vyjasnění zmatků, otázky a odpovědi

  • Máslo je jen k dušení zeleniny. Při smažení na másle za vyšší teploty také vznikají peroxidy.
  • Margaríny jsou sice odolné proti peroxidaci a přepalování, ale neobsahují téměř vitamín K2 a málo v tuku rozpustných vitamínů.
  • Transmastné kyseliny byly v margarínech omezeny na 2% především z opatrnosti. Jejich škodlivost není vyšší než škodlivost PUFA.
  • Proč je slunečnicový olej škodlivější než řepkový? Obě obsahují mnoho nenasycených vazeb. Slunečnicový má navíc nepoměr ve prospěch omega 6, a tak více vyvolává zánět.
  • V čem jsou geneticky modifikované oleje lepší? GMO řepkový a slunečnicový olej obsahují 80% kyseliny olejové (omega-9), která má jen 1 nenasycenou vazbu. PUFA jsou v nich omezeny na nižší podíl. Podobají se tak v odolnosti proti přepalování margarínům.

Závěr – co jíst?

V denní spotřebě másla a smetany je obsažen asi 1 gram EPA a DHA, takže není nutno do jídelníčku žádné další přidávat. Čím více nenasycených vazeb v oleji je, tím více peroxiduje, přepaluje se a tím více olej a jeho oxidační zplodiny urychlují stárnutí jedlíka. Čím rychleji probíhá proces stárnutí, tím dříve se objevují civilizační nemoci jako cukrovka, kornatění tepen a mnoho dalších.

Jestliže máte dost peněz, jezte máslo, smetanu a sádlo (i husí) a lůj, rýžový, kokosový olej a vývar z kostí. Když na to nemáte, postačí vám margaríny, palmový olej, fritovací GMO oleje, popřípadě vepřové sádlo. V žádném případě rostlinné a rybí oleje! Když už vám lékař doporučí EFA (esenciální vitamín F), pak užívejte jedině koncentrát obsahující 50% EPA a DHA.

Viz článek o kadmiu. Nenasycené tuky jsou živná půda radikálů a kadmium je jejich katalyzátor (urychlovač).

Zahraniční článek také argumentuje, že ve studiích s vynecháním vitamínu F nebo také se říká EFA (esenciálních mastných kyselin) nedochází k žádným negativním jevům, naopak byly pozorovány příznivé účinky. Negativní účinek nenasycených tuků na produkci mitochondriální energie byl široce zkoumán, jakož i neblahý vliv na progresi mozkové degenerace.

 

Olej lisovaný za studena nebo rafinovaný

Já se nemohu vyjadřovat ke kvalitě rafinačního procesu, když k němu nemám dost informací. Ví se najisto, že za studena lisované oleje ať už olivový nebo řepkový mají lepší chuť, ale přepalují se při nižší teplotě. Tudíž jsou v podstatě nevyužitelné, když oleje používáme hlavně k tepelné úpravě.

Lidé obecně přikládají přírodním produktům větší význam než mají. Rostlinné oleje nejsou nijak bohaté na vitamíny a prospěšné látky, takže z principu škodlivost tepelně upraveného nebo za studena lisovaného oleje je obdobná, ale při smažení olej lisovaný za studena tvoří více peroxidů a zplodin oxidace.

Hlavní důvod proč přírodní oleje lisované za studena jsou horší než rafinované je ten, že obsahují více nenasycených vazeb. Při rafinaci se z oleje nenasycené tuky oddělují a vyrábí se z nich margarín neboli neškodný nasycený tuk. Do fritovacích olejů se může přidávat ztužený tuk pro snížení peroxidace.

 

Jak se chránit proti toxickému účinku řepkového oleje

I když byste doma nepoužívali žádný řepkový a slunečnicový olej, přesto sníte dost toho, který přidávají výrobci do předhotovených pokrmů. Nejvýznamnější jsou majonézy a různé pomazánky. Ale také pražené ovesné vločky neboli müsli.

Jak se chránit před radikály, které se množí na nenasyceném tuku?

koupit vhodné vitamíny a stopové prvky

1) Zvýšit přísun antioxidantů. Antioxidanty nejsou žádné vitamíny A, C, E, jak občas čtete. To je jako napsat kočka je šelma. Víc se dočtete v knize Stále mladí.

2) Omezit přísun těžkých kovů zvláště kadmia.

3) Dávejte pozor, abyste jedli nasycené tuky. Pouze ty neobsahují žádnou dvojnou vazbu a nemohou peroxidovat. Na obalu je vždy uvedeno: Obsah tuku, z toho nasycené +/- 70%. čím vyšší číslo, tím lepší.

4) Na smažení používejme nasycené tuky: Palmový, kokosový, rýžový a sádlo. I ztužený margarín je lepší než olivový olej. Při přepálení se během chvilky vytvoří peroxidy mastných kyselin v množství, které bývá ve žluklých tucích. Je to nebezpečné a proto raději opovrhovaný margarín s vysokou teplotou přepalování, např. 240°C než přepálený “zdravý” olej!.

5) Užívat vitamíny, minerály a stopové prvky. V dnešní době výroba potravin není jako před 70 lety. Pestrá strava nepokryje potřebu vitamínů a prvků. V žádném případě nepomohou inhibitory syntézy cholesterolu, statiny apod.

 

 

Všechny silné i méně známé antioxidanty vhodné jako ochrana získáte v našem eshopu.

 

 

Tučná strava – paleodieta nebo nutnost?

Naši předkové, lovci a sběrači neměli na výběr zrovna ideální stravu. Divoká zvířata mají velmi libové maso a bílkoviny obsahují velmi málo energie. Na zasycení nejsou vhodné, namáhají ledviny. Proto má pračlověk vyvinutou chuť na tučné, protože tuk byl vzácnost. V současnosti vyšlechtěná domácí zvířata již obsahují tuku dostatek.

Výhody tučné diety

Tučná strava na talíři má mnohem menší objem než sacharidy. V žaludku jsou senzory, které tuk cítí, a hlásí organismu, že má dost, je zasycen.

Nezdravě se stravují především sportovci. Pavel Srníček zemřel ve 47 na infarkt.

Naopak při jezení sacharidů máte i 20 minut po jídle stále hlad. Zvyšuje se tvorba inzulinu a ILGF (inzulinu podobný růstový faktor), který urychluje stárnutí. Tuk má nízký glykemický index a také snižuje vstřebávání sacharidů, takže tučná dieta je zdravá.

 

Upozornění: Samozřejmě je třeba jíst i bílkoviny! A také je třeba přidat vlákniny v koncentrované formě, tj. žitné, ovesné a špaldové otruby. Dieta kombinující bílkoviny, živočišné tuky, ovoce, zeleninu a vlákninu je již od konce války považována za univerzální zdravou dietu.

 

 

Proč jednou čtete v médiích tak a podruhé jinak?

Kdysi byl lidový léčitel pan Čapun a ten tvrdil, že pro zdraví je velmi důležitý zinek, a ten se nachází v dýňových semenech. Výhodné podle něj je i pít vodu, která přes noc stála ve vodovodních trubkách, protože také obsahuje více zinku. Bohužel voda, která stála přes noc v pozinkovaných trubkách obsahuje nadlimitní množství kadmia, protože trubky obsahují i 2% kadmia. Hlavním zdrojem zinku je maso, protože masa sníme více než dýňových semen.

Z toho vidíme, že pan Čapun vám říkal pravdu, ale jen poloviční. Neměl záměr vás podvést, ale neměl dostatečné vzdělání, vědomosti. A to je právě problém samouků. Lidoví léčitelé patří do sorty lidí intuitivních a ti se vyznačují tím, že rádi fantazírují a vytvářejí teorie naprosto odtržené od reality.

Proto když čteme něco, co se nám nezdá, vždy se ptejme sami sebe, komu ta informace poslouží. Podbízí se autor čtenářům nebo tvrdí něco nepříjemného? Konkrétně u paní doktorky Strunecké je problém, že aby byla oblíbená a prodávaly se její knihy, je schopná tvrdit, co lidi chtějí slyšet (nebo zamlčet, co slyšet nechtějí).

 

Drsná pravda o praktikách k matení vlastních zaměstnanců

Čím to, že se dařilo tak dlouho mystifikovat veřejnost i zaměstnance ve výrobnách?  Nedávno jsem v marketu pozoroval chumel lidí pečlivě si vybírající olivový olej. Nebýt toho, že mě nadzvedlo, jak skálopevně až fanaticky byli přesvědčeni, že si tím zlepší své zdraví, tak by rejdy výrobců tuků pokračovaly dále.

I já jsem byl totiž zmanipulován. Pokusil jsem se přijít na kloub nesrovnalostem a ukázalo se, že nesrovnalosti jsou šířeny záměrně, aby se odpoutala pozornost od otřesné pravdy, že jsme všichni obětí nejmasověji používaného jedu v dějinách lidstva – řepkového oleje.

Přihlaste se k newsletteru a dozvíte se, jak prostou a účinnou metodu používají podniky zpracovávající řepkový olej k obalamucení zaměstnanců.

Poprvé jsem se o této metodě dozvěděl v podniku vyrábějícím elektronické součástky a plošné spoje. Jak při pájení, tak při recyklaci starých desek do budovy unikaly páry rtuti. Přesto personál od řadových zaměstnanců po nejvyšší manažery svorně zlehčovali vliv rtuti na zdraví. Z newsletteru se dozvíte více a vysledujete, zda se tato záludná metoda nepoužívá i ve vašem okolí.

Oni všechny zaměstnance nutí pojídat rostlinné oleje, takže ti bagatelizují a vytěsňují z mysli negativní důkazy o škodlivosti rostlinných olejů. Například rozdávají za studena lisované oleje a tak si získávají jejich loyalitu. Nikomu šetrnost nedovolí olej vyhodit a tak sami sebe přesvědčí o jeho prospěšnosti.

 

Souhrn

Nenasycené oleje peroxidují. Lhostejno zda blahodárné nebo obyčejné. Platí přímá úměrnost: Čím větší sklon k přepalování, tedy čím více dvojných vazeb obsahují, tím více produkují radikálů a vyvolávají civilizačních nemocí (zkracují život). Máslo, sádlo a smetana obsahem esenciálních mastných kyselin (EFA) pokryjí jejich potřebu. Živočišný nasycený tuk je nedostatková surovina. Aby se planeta uživila, musejí se ti méně blahobytní spokojit s rostlinnými oleji, margaríny a geneticky modifikovanými oleji (GMO).

Mohlo by se zdát, že když škodlivé oleje vyvolávají rakovinu a civilizační nemoci, že zvyšují výdaje na zdravotnictví. Ale je to naopak. Čím déle jste na světě, tím více chorob vás trápí. Čím dříve vás choroby vyvolané stárnutím sklátí, tím méně stát vydá za zdravotnictví.

Já si nekladu za cíl žádný zvrat ve výživě ani změnu vyvařování v domovech důchodců. Spíš pravdivě informovat malou skupinku zájemců o dlouhotrvající mládí a větší skupinku, co chce zdravé děti. A těm ostatním doufám, že jsem aspoň polechtal žaludek.

 

Zde publikované informace potvrzuje Dr. Jason Fung, kanadský nefrolog. Obrat v léčbě cukrovky a obеzity. Obezita není o kaloriích, či o gramech tuku ani o cvičení. Způsobují ji hormony ovlivňující pocit sytosti, hladu a metabolismus živin. Inzulinová rezistence je řešitelná výživou, která nestimuluje inzulín, tedy nízkosacharidovou (vysokotukovou) dietou. Je to pochopitelné. Když doteď diabetici nesměli jíst sacharidy ani tuky, tak bylo nereálné dietu uskutečnit.

 

 
 

Video vysvětluje proč není obezita způsobena přebytkem jídla a nedostatkem cvičení. Dr. Jason Fung ukazuje jak inzulín při inzulínové rezistenci působí ukládání tuků a zvyšuje hlad. Řešením je:

  • omezovat mouku, cukr a fruktózu, tak je vyplavováno méně inzulínu
  • zmírní se pocit hladu i tvoření tukových zásob.  
  • Sacharidy se nahradí nasycenými tuky a vlákninou
  • Omega 3 tuky zvyšují inzulinovou rezistenci

 

Video 25 minut s českými titulky odhaluje, jak nám 30 let vtloukané nesmysly brání zhubnout.

záznam Dr. Zoe Harcombe na Public Health Collaboration Conferenci 2016

Klikněte pro zobrazení videa na spodu stránky.

 

Použitá literatura:

Článek: Vhodné a nevhodné tuky od biologa Ray Peat Ph.D.

Článek: Nepravdivé rady diktátorů stravy od zubaře Dr. Price

Stránka: Mechanisms of Aging by Ben Best

Rozvoj civilizačních nemocí a indukce rakoviny nenasycenými oleji – odkaz na zdroj naleznete v knize Stále mladí, svěží a plní energie.

Článek: Pozor na GMO. Prof. Strunecká. Ukázka jak vnikají a šíří se deziformace.

Kašpar Tomáš: Umíráme na objednávku, Akademie úspěchu, Hradec Králové, 2014

 

7.5.2015 – 11.12.2016