Na internetu se objevují poradenské stránky, které léčení průjmů zesložiťují tak, aby se v tom nikdo nevyznal a mohli vydělávat na cizím neštěstí poradenskou činností.

 

Přitom je to poměrně jednoduché. Vysvětlení na jednu stránku, doporučení na druhou stránku.

 

Chcete se dozvědět, jak to je
bez tajnůstkaření?.

 

Co s tím můžeme dělat

Nepotřebujete kompletně měnit dietu, kupovat dražší potraviny ani studovat sáhodlouhé seznamy zakázaných potravin.

Vědci nedávno objevili, co způsobuje průjmy u lidí, kteří nemají alergii na lepek (gliadin). U nemocí nazývaných Crohnova choroba, ulcerozní kolitida, nespecifické střevní záněty, dráždivý tračník je společný původce potíží. Nebezpečné zbytky z rostlinné stravy, které způsobují nadýmání a dyskomfort tím, že v tlustém střevě zahnívají a způsobují přemnožení hnilobných baktérii. Škodlivými složkami rostlinné stravy není lepek, jak se dříve myslelo. Na vině jsou fruktany.

 

Fruktany – co to je?

Fruktany jsou sacharidy a dělí se na:
mono (1 cukerná jednotka – z nejznámějších glukóza, fruktóza),
di (2 cukerné jednotky – např. sacharóza, laktóza, maltóza),
oligo (3 – 10 cukerných jednotek – např. oligofruktóza, inulin, sorbitol, maltitol, isomalt) a
polysacharidy (10 a více cukerných jednotek – škrob, celulóza, hemicelulóza, pektin).

Oligofruktóza (fruktooligosacharidy FOS + inulin) je prospěšná pro zhubnutí a při cukrovce. Zjevně jsou škodlivé jen polysacharidy, a právě proti nim existují trávicí enzymy, které je rozloží. Nesnášenlivost zrní, mouky, luštěnin a zeleniny už vás trápit nebude.

 

Na čem závisí škodlivost fruktanů

Jednak je to efekt, že vážou a nabírají vodu, a tím zvětšují střevní obsah, což vede ke zrychlené peristaltice a průjmům. Toto nejčastěji dělají oligosacharidy, jinak také rozpustná vláknina.
Vláknina nerozpustná také vede k zvětšení obsahu střev, zrychlení peristaltiky. Některé druhy vlákniny mají ochranný účinek na stěnu střevní a jiné škodí tím, že jsou rozkládány nežádoucími bakteriemi, čímž vzniká nadýmaní i další i psychické potíže, nebot některé produkty působí jako toxiny na nervovou tkán a CNS.

Záleží také na tom, zda se tím fruktanem živí prospěšné bakterie nebo nežádoucí bakterie a také zda se rozkládají v tenkém nebo tlustém střevě. Podle toho mají různé fruktany různé účinky a nelze generalizovat. Podle toho, v jaké časti střeva je rozkládají, vlivem genetických předpokladů a stravovacích zvyklostí, samozřejmě můžou mít různé glykany více nebo méně negativní účinek na různé lidi.

 

SCD, Specific Carbohydrate Diet

se právě zabývá tím, které fruktany ze stravy vyloučit a které ponechat, aby se uklidnily zdravotní problémy. Ale některými laiky a nedouky je to hromadně interpretováno, že vás vyléčí sacharidovou dietou. Tím byste si nepomohli a významně si zjednotvárnili stravu (vhodných sacharidů je málo). Vynechané fruktany je třeba nahrazovat nikoliv zvýšeným příjmem sacharidů, ale naopak lipidů (tuků).

Vysokotuková dieta neboli ketogenní dieta (paleodieta) má mnoho příznivých účinků na zdraví. Ale v tomto článku nemíchejme 2 věci. Dál rozebereme jen škodlivé glykany, jejich vyloučení ze stravy nebo rozložení pomocí enzymů a další možnostem k rozmnožení příznivé střevní mikroflóry.

 

Pro a proti SCD

Vzhledem k domu, že glykany jsou součástí rostlinné stravy, nemusíme se již zabývat masem a vejci, všechny druhy jsou vhodné v libovolném množství podle chuti. Mléko sice obsahuje sacharid laktózu, Ale ta vyvolává průjmy jen u lidí (afrického původu) s chybějícím enzymem laktózou. Je to okamžitý vodnatý průjem. A proto si nenechte namluvit různými šarlatány, že mléčné produkty vyvolávají záhadná mozková onemocnění. Kdybyste měli alergii na kasein, to vám může lékař zjistit a není třeba věřit hloupostem.

Jelikož princip účinku glykanů na střevní mikroflóru závisí na množství, proto nemá velký význam zabývat se např. kořením, které dáváte na špičku nože nebo potravinami, které jíme málo, např. jednou za měsíc.

Tím se nám seznam zredukuje na přílohy a zeleninu (ovoce). Můžeme shrnout, že většina ovoce a zeleniny je v pořádku. Seznamy najdete níže. Stoprocentně škodlivé jsou téměř všechny přílohy a všechny druhy obilí, zrní, cereálií. Knedle, nudle, buchty, rýže, brambory. To jsou ti zabijáci našich střev.

 

Čím je nahradit?

Luštěniny můžete jíst častěji, anžto škodlivé jsou jen vzácnější druhy, které možná ani nepoužíváte, viz seznam.

Tuky jsou základem dlouhověkosti, a to především nasycené živočišné tuky. Živočišné jsou pochopitelně lepší, protože kráva a prase ten tuk už vstřebaly a očistily od různých rostlinných toxinů, látek k zabránění okusu tvořených rostlinami, a doplnily tuk správnými vitamíny, např. vitamín K2.

U rostlinných tuků klesá toxicita od nenasycených, tj, omega 3, omega 6 k nasyceným. Nejzdravější jsou máslo a kokosový olej, pak následují sádlo a plně hydrogenovaný palmový margarín, pak neztužený palmáč, pak olivový a slunečnicový olej GMO. Škodlivější už jsou roztíratelné margaríny za studena (s obsahem omega 3), lněný a bavlníkový olej. Pak pokračuje rafinovaný řepkový, sójový olej, rybí olej, a vůbec nejškodlivější je panenský (nerafinovaný) řepkový olej. Rostlinné oleje nejen urychlují stárnutí jedince, ale i škodí přežvýkavcům a lidem tak, že rozhodí střevní mikrobiotu.

Abyste pochopili rozdíl mezi omega 3 a pilulkami s názvem Omega 3, které obsahují EPA a DHA, přečtěte si článek
Řepkový a palmový olej, původce civilizačních chorob nebo dlouhověkosti?

 

Opatření proti průjmům

Stánka Uzdravte se jídlem vám nabízí recepty, jak udělat knedle nebo buchty bez mouky (i bezlepková je špatná). Ale potřebujeme to vůbec? Kachna s červeným zelím chutná i bez knedlíků. Můžeme podusit různé druhy zeleniny na másle, k tomu maso na sádle, vejce a to vás zasytí i bez přílohy. Existuje mnoho receptů z východu: Bulharska, Azerbajdžánu, Kyrkyzstánu, kde se nepoužívají obilniny a takový recept už je snadné obměnit. K tomu abyste nahradili kopeček rýže nebo brambor, stačí 2 lžíce tuku nebo kelímek smetany.

U šarlatánů hrozí, že to míchají dohromady s vegetariánstvím, učením odkyselace, detoxem a dalšími pavědami. Dodržování jejich diety by vás nejspíše stálo nadměrné úsilí a ani byste se nemuseli vyléčit. Jen byste se vegetariánovali, mořili se s mícháním a pečením napodobenin buchet a sledováním desítek sáhodlouhých videí.

 

Enzymy k odstranění nestravitelných glykanů

Vyloučení všech škodlivých potravin není jediným řešením, když občas dostabete chuť na pečivo, stačí zajís pilulkou a škodlové glykany se rozloží.

Oddíl obchodu – střeva, trávení

Trávicí enzymy na dráždivý tračník

 

Pilulky k povzbuzení prospěšných a odstranění škodlivých baktérií

Intrinsa je nejmodernější přípravek od Dr. D’Adamo, který poskytuje živnou půdu pro příznivé baktérie. Tou je kyselina máselná, kterou produkuje určitý typ bakterií. Kyselinou máselnou se živí mnoho příznivých baktérií a ta často bývá nedostatková. Jejím podáváním se zvýší obsah správných baktérií až 1000 násobně.

Sacharomyces boulardii je přípravek známý již řádově 10 let, který zastavuje průjmy. Obsahuje bakteriofága sacharomyces boulardii, která specificky napadá jen škodlivé bakterie, na rozdíl od antibiotik, která zničí mikroflóru zdravou i škodlivou. Bakteriofág se používal především u cestovních průjmů, ale dnes se stal velmi oblíbený u dráždivého tračníku, kde napravuje rovnováhu střevní mikroflóry.

 

Dysharmonie střevních bakterií

Dlouho nechtěli lékaři věřit, jak velký vliv mají střevní bakterie na nervovou soustavu. V současnosti se to již uznává. Únava, schvácenost a nevolnost, nauzea i deprese se mohou projevit ještě předtím, než zpozorujete změny stolice. Důvodem, proč jsou tyto poruchy častější je fakt, že se při výrobě pečiva a trvanlivých potravin masově používají konzervační (tak zvané bakteriostatické) látky. Ty zastavují množení příznivých bakterií.

Pomáhá jak dodávaní laktobacilů, tak i další možnosti. Byl objeven Bacilus coagulans, který reguluje množení příznivých bakterií a utlumuje množení těch špatných. Výhodou je, že účinek přetrvává několik dní na rozdíl od laktobacilů, které je nutno dodávat stále nové.

Příznivý účinek na střevní mikroflóru má také kaprylová kyselina a přípravky proti přemnožení kvasinek candida. Candida support.

Úplně nově přichází informace o blahodárném působení žlučových kyselin, což jsou vlastně steroidní látky s antioxidačními účinky. Mně to nepřekvapilo, protože jsem to tušil. Ale překvapilo mě, jak moc prodlužuje život laboratorním kvasinkám například litocholová kyselina – o víc než 400%. Nebo chenodeoxycholová, která je jejím prekurzorem, a z níž kyselina litocholová vzniká činností střevních baktérií.

 

Diskusní fórum o SCD výživě,
SCD dieta, vaše otázky, odpovědi

Prohlédnout si diskuzní fórum o SCD – klikněte sem!

Napište všechno, co se chcete dozvědět. Co sem máme přidat. Co si přejete podrobněji rozvést.

 

Rozevřít diskusní fórum SCD – klikněte sem!

 

 

Optimální složení stravy, po které není hlad, najdete v ebooku Potraviny urychlující stárnutí.

 

 










 

 

 

Ostatní stavy, které působí únavu různého původu

Únava je mimochodem jedním z příznaků stárnutí, a proto pomáhá doplňování životodárných vitamínů minerálů a mikronutrientů.

 

Snížení výkonnosti mitochondrií

Jakmile mitochondrie zestárnou a sníží se jejich výkon, přizpůsobují se tomu celé buňky a sekreci hormonu mění tak, aby vystačily s energií, která je.
Nabízím zde balíček na obnovu mitochondrií. Zvýší funkci mitochondrií a podpoří vznik nových mitochondrií. Projeví se to jako gejzír nové energie.
Mitochondrální antoioxidant MitoQuinol už vyzkoušelo více lidí a díky jeho schopnosti urychlovat léčbu infekčních chorob a předcházet kocovině jej kupují i nadále.

Jestli máte nějakou vzácnější nemoc, tak je potřeba se obrátit na lékaře. Tomu bych se chtěl vyhnout. Lékař vás prohlédne, vidí příznaky. Takovou možnost já nemám, a proto bych se nerad pouštěl do nahrazování práce lékaře.

 

 

 

 

Doporučená literatura:

 

 

 

 

Když kliknete na sociální ikonu se vám vytvoří upoutávka, odkaz na tuto stránku. Tím doporučíte článek, aniž byste si museli lámat hlavu, co napíšete.

Napište také své dojmy do komentářů

 

Vytvořeno: 16.6.2018 – 25.1.2024