Vitamín A – původce chronických nemocí

Naspodu vidíte rozbor původního článku a kritiku chybných informací z článku na Biohack Planet následujícího níže.

 

Co mají společného chronické, autoimunitní, zánětlivé a degenerativní onemocnění moderní doby?

  • — Crohnova nemoc
  • — ulcerózní kolitida
  • — lupus
  • — ekzémy
  • — roztroušená skleróza
  • — lupénka
  • — astma
  • — artritida
  • — cukrovka
  • — celiakie
  • — Sjögrenův syndrom
  • — vitiligo
  • — Hashimotova tyroiditida
  • — Alzheimerova choroba
  • — autismus
  • — ADHD
  • — chronická deprese
  • — Parkinsonova nemoc
  • — alergie a další

Podle lékařů a dalších odborníků jsou nevyléčitelné a neví si s nimi rady. Že epidemie chronických nemocí v naší populaci neúnosně narůstá, vidíme všude kolem sebe. Patříte i vy mezi lidi, kterým nemoc ničí život? Nebo vaši blízcí? Říkají vám lékaři, že se s tím máte smířit?

Co kdybych vám řekl, že řešení už existuje? Že zatímco případy onemocnění rostly, probíhal po desítky let rozsáhlý výzkum, co za nimi stojí? To vše se stalo. Jen jsme to neviděli. Stačil jeden člověk s otevřenou myslí, aby vše spojil dohromady a našel příčinu.

„Vitamin“ A

Lidé chybují. I vědci. A co teprve před sto lety. Začátkem 20. století zjišťovali, že potraviny možná obsahují i jiné živiny než sacharidy, bílkoviny a tuky. Elmer McCollum v roce 1914 zkoumal „faktor A“ obsažený v mléce. Zjistil, že potkani krmení stravou bez faktoru A neprospívají. Byl tedy objeven první vitamin a z těchto poznatků vycházela věda až do současnosti. Že takzvaný vitamin A obsahovaly i kasein a sádlo, kterým vědec krmil domněle ochuzené potkany, tenkrát nikdo netušil.

O sto let později přichází na scénu Grant Genereux, kriticky uvažující inženýr nezatížený klasickými vědomostmi předávanými na lékařských fakultách ani tlakem farmaceutických firem, trpící atopickým ekzémem a odhodlaný se uzdravit. Došlo mu, že závěr McColluma byl chybný a ubozí potkani netrpěli nedostatkem faktoru A, byli jím naopak předávkovaní. Nevím jak vám, mně ale připadá seznam následků předávkování „vitaminem“ A fakt zběsilý na jeden vitamin:

  • — nespavost
  • — otupělé myšlení (brain fog)
  • — deprese
  • — úzkost
  • — podrážděnost
  • — letargie
  • — zmatenost
  • — ospalost
  • — závrať
  • — obrna lícního nervu
  • — sebevražedné myšlenky
  • — záchvaty
  • — polární hysterie
  • — suchá pokožka
  • — svědění
  • — vyrážky
  • — šupinatá pokožka
  • — kožní zánět (dermatitida)
  • — erytém (začervenání)
  • — křehké nehty
  • — nadměrné pocení
  • — mastná pokožka a vlasy
  • — hyperpigmentace (oblasti tmavší pokožky)
  • — seborea
  • — petechie
  • — cheilitida (zanícené a praskající koutky úst)
  • — trhliny na pokožce
  • — metličkové žilky
  • — odlupování kůže
  • — žluté nebo oranžové zbarvení kůže
  • — nadměrná produkce kolagenu (např. keloidy)
  • — únava
  • — zhoršená svalová a pohybová koordinace
  • — spontánní zlomeniny
  • — ztuhlost svalů
  • — bolest svalů
  • — bolest kloubů
  • — bolest kostí
  • — kalcifikace tkání
  • — hyperkalcémie
  • — otoky
  • — hyperostóza (nadměrný růst kostní tkáně)
  • — alopécie (řídnutí a ztráta vlasů)
  • — hrubé vlasy
  • — sucho v ústech
  • — zánět dásní
  • — krvácení dásní
  • — bolest v ústech
  • — zvýšený pocit žízně
  • — suché sliznice
  • — ztráta chuti k jídlu
  • — bolest a jiný břišní diskomfort
  • — průjem
  • — nevolnost
  • — zvracení
  • — neschopnost přibrat na váze (hlavně u dětí)
  • — nežádoucí hubnutí
  • — rozmazané vidění
  • — dvojité vidění
  • — bolestivá citlivost na světlo
  • — zánět spojivek
  • — exoftalmus (vysunutí oka z očnice)
  • — papiloedém (otok zrakové papily)
  • — potíže s menstruací
  • — hypomenorea (snížená intenzita, slabé krvácení při menstruaci)
  • — horečky
  • — vyrážky
  • — bolesti hlavy
  • — migrény
  • — krvácení z nosu
  • — zvýšený tlak mozkomíšního moku
  • — zvýšený lebeční krevní tlak
  • — vyboulená fontanela (hlavička) novorozenců (zvýšený nitrolebeční tlak)
  • — anémie (nízké krvinky, hemoglobin, hematokrit)
  • — leukopenie (nízké bílé krvinky, často u autoimunitních onemocnění)
  • — leukocytóza (zvýšené bílé krvinky, často u infekcí)
  • — nedostatek krevních destiček
  • — abnormality na jaterních testech (bilirubin, AST, ALT, GGT…)
  • — nealkoholické ztučnění jater
  • — otok břicha kvůli hromadění tekutin
  • — poškození jater
  • — žloutenka
  • — jaterní fibróza
  • — jícnové varixy (zvětšené cévy v jícnu)
  • — zvětšení jater
  • — zvětšení sleziny
  • — portální hypertenze
  • — cirhóza
  • — bolestivé nebo obtížné močení
  • — změkčení nebo ztenčení lebky u novorozenců a dětí
  • — pomalý růst u dětí
  • — předčasné uzavření epifýz u dětí
  • — při akutní otravě zvýšený tlak mozkomíšního moku, postupující ospalost, stupor (strnulost), ataxie (ztráta kontroly nad tělem, omezená pohyblivost), kóma

Jestli byli chudáci potkani vlastně předávkovaní, znamená to, že co dnes věda považuje za příznaky nedostatku „vitaminu“ A, jsou příznaky jeho nadbytku. Schválně, najděte si příznaky hypovitaminózy A. Jsou stejné! Jak je to možné? Nijak! Vše totiž patří na jeden seznam. Pokud má člověk málo „vitaminu“ A, nejde o příznaky nedostatku, ale o projevy detoxu, při kterém se uložené zásoby vyplavují zpět do krevního oběhu (o tom dále).

Takže první objevený vitamin není vitamin?

Přesně. Výzkumníci udělali chybu a po sto letech už je asi trapné to přiznat. Co je tedy faktor A zač?

Podle dostupných informací je „vitamin“ A prostě jen rostlinný toxin. O výrazně barevných karotenech lze spekulovat, že mají rostliny chránit před sežráním, podobně jako výraznými barvami varují predátory jedovatí živočichové (aposematismus).

Jakmile Grant pochopil, že potíže spojované s „vitaminem“ A vznikají jeho přítomností nezávisle na dávce, studoval množství publikovaných výzkumů. Všechny vycházely z předpokladu, že zkoumají vitamin, a přicházely s rozporuplnými závěry. Teprve s vědomím, že „vitamin“ A neplní v těle žádnou přínosnou funkci, začaly výsledky studií zapadat do sebe a děsivým způsobem dávat smysl.

Globální epidemie moderních chronických nemocí není nic víc než skrytá globální otrava. Konzumujeme toxickou látku, kterou je snadné nalézt v mnoha potravinách. Látku, kterou nikdo nepodezírá, o které si myslíme, že nám dokonce pomáhá. Přidáváme ji do potravin, používáme jako barvivo, jíme ji v doplňcích stravy a lécích. „Vitamin“ A je mírně jedovatá látka, kterou jsme si zvykli konzumovat v nadměrném množství. Udržujeme stálou hladinu skryté otravy, která podlamuje zdraví celé populaci. Nezbývá než si přiznat chybu, odpustit si, a jít dál.

Problémy nejlíp řeší inženýři

Grant věděl, že bude znít jako blázen, provedl tedy experiment na sobě a párku pískomilů. Všichni přežili, Grant se zbavil ekzému, podle posledních testů drží světový rekord v deficienci „vitaminu“ A a těší se dobrému zdraví.

Grantovi pískomilové po 30 týdnech bez „vitaminu“ A. Na to, že měli být už 20 týdnů po smrti, mi přijdou vcelku čilí.

Od roku 2015 vydal tři obsáhlé ebooky, kde píše o nabytých poznatcích. Dává je na svém blogu Ideas, Concepts, and Observations zdarma všem, kdo chtějí znát pravdu. V první knize popisuje svou cestu, vyléčení autoimunitní choroby a dokládá, že „vitamin“ A působí jako příčina mnoha zánětlivých onemocnění. Ve druhé shrnuje, že „vitamin“ A vůbec není vitamin a jde jen o zpackaný výzkum. Vysvětluje také toxicitu léků a vakcín. Poslední kniha je celá o rakovině prsu. Jedním z hlavních rizikových faktorů způsobujících rakovinu je totiž hádejte co.

Hladina "vitaminu" A v krvi roste s věkem.

Není zvláštní, že referenční obsah „vitaminu“ A v krvi je nejnižší u dětí ve vývoji a s rostoucím věkem stoupá? Nezní to, jako by se ta látka v průběhu života v těle jen usazovala? Nestoupá s věkem i množství zdravotních problémů?

Zdroj: https://ggenereux.blog/2018/08/26/nothing-its-worth-fighting-for/

„Vitaminu“ A se dá zbavit. Grant se při posledním testu dostal na 0,1 µmol/L. Když mu z laboratoře volali s tak nízkým výsledkem, měli starost, jestli je v pořádku. Grant byl naštvaný, že to není nula. Chce dokázat, že „vitamin“ A v těle k ničemu nepotřebujeme.

V přírodě se „vitamin“ A vyskytuje v rostlinách ve formě rozličných karotenoidů. Betakaroten, lutein, zeaxanthin, astaxanthin, cryptoxanthin, lykopen – to vše je „vitamin“ A. Jakmile ho sníme my nebo zvířata, mění se různými procesy na estery retinolu a kyselinu retinovou. Ukládá se v játrech (a dalších tkáních, když jsou už játra plná) a při vhodných příležitostech ho tělo zase vylučuje. Nemusí jít o nic dramatického. Naše těla jsou evolucí dobře přizpůsobená, abychom mohli jíst rostliny a poradili si i s jejich škodlivými složkami, jako je „vitamin“ A.

Pokud ho tělo dokáže zpracovat a vyloučit, v čem je tedy problém? V tom, že jsme přidali do skládačky nový dílek:

Glyfosát

Vše může být v pořádku, dokud tělo dokáže „vitamin“ A dostatečně rychle vylučovat. Jako by nestačilo, že jíme hromadu pestrobarevné zeleniny, mléko, vejce a vnitřnosti (plné „vitaminu“ A), s potravinami jíme i látky, které jeho detoxikaci blokují.

Tou hlavní je glyfosát neboli Roundup. Roundup je tzv. totální herbicid o jehož škodlivosti jste jistě slyšeli. Nevěděli jste, proč je vlastně tak škodlivý? Protože blokuje vylučování „vitaminu“ A. Ten se pak ukládá v játrech, tuku a dalších tkáních. Je to pro tělo jediný způsob, jak se ochránit, když ho nemůže dost rychle vyloučit. V krvi kolovat nesmí, zemřeli byste. Jakmile začnou v průběhu let zásoby „vitaminu“ A přetékat, objevuje se jeden zdravotní problém za druhým. Zákeřné je, že každý má potíže jiné. Jed působí na veškeré buňky těla a jde jen o to, kde se projeví dřív a kde později. Někdo má problémy s trávením, jiný s hormony štítné žlázy, další získá artrózu. Každý má nejslabší článek jinde a seznam je dlouhý dost.

Roundup se používá od roku 1974 v USA a postupně se dostal do celého světa. V Československu se poprvé zkoušel v roce 1988. Dnes najdete stopy glyfosátu všude. Stříká se na plodiny na polích, dostává se do koloběhu a je už i v dešťové vodě. V Česku možná není situace tak zlá jako v USA, že se však glyfosát nachází v pitné vodě, je známá věc, na kterou upozorňují i vodohospodáři.

Je to právě posledních 40 let, kdy množství všemožných chronických a autoimunitních chorob dramaticky narůstá. Nepřidají tomu ani léky. Hypervitaminózu A vyvolává s jistotou Accutane (Roaccutane), lék proti akné, který obsahuje isotretinoin, stejnou formu „vitaminu“ A jako chemoterapie. Funguje cíleně na principu předávkování. Častým spouštěčem toxicity u žen je hormonální antikoncepce. Jestli jste užívali tyto léky, buďte si jistí, že se vás téma týká. Do třetice zmíním kontroverzní vakcíny. Mechanismus, jakým můžou vyvolat chronické potíže, je blokace detoxikace „vitaminu“ A a nastartování chronické toxicity.

Já ale áčko jím a jsem v pohodě…

Nejste. Vše záleží na množství. Je důležité si uvědomit, že „vitaminu“ A ani glyfosátu se nevyhneme úplně. To ovšem nemění nic na tom, že jsou škodlivé vždy a pro všechny. Je taky mylné domnívat se, že když neberete léky ani doplňky stravy, problém se vás netýká.

Kyselina retinová se používá jako chemický peeling nebo součást chemoterapie. Kyselina retinová, kterou tělo vytvoří z mrkve, je úplně stejná. Nedávají teď smysl tvrzení, že se dá rakovina léčit mrkvovou šťávou? Mrkvová šťáva je taková přírodní chemoterapie. A kyselina retinová v jídle? Chemický peeling na střevní sliznici? Střevní záněty a syndrom propustného střeva? Jak jen to do sebe zapadá?

Existuje případová studie, kdy chovatel krmil králíka výhradně mrkví. Ten králík dostal hyperostotickou polyartropatii (artritické, kostnaté klouby po celém těle) z mrkve, jediného zdroje „vitaminu“ A, se kterým se v životě setkal.

Možná jste užívali lutein nebo astaxanthin a pomáhaly vám. I to má svůj důvod. U „vitaminu“ A existuje tzv. paradox doby trvání. Velká dávka „vitaminu“ A může problém dočasně zlepšit, stále se ovšem ukládá v těle. Krátkodobý přínos jedu pomine a z dlouhodobého hlediska způsobí jedině zkázu. Proto najdete studie tvrdící, že „vitamin“ A v různých případech pomáhá. Krátkodobě a v Petriho misce. V reálném světe se tyto výsledky nepotvrzují, naopak může dojít ke zhoršení potíží. Takové studie nikdo nepublikuje.

Můžete namítnout, že je dnes vyčerpaná zemědělská půda, potraviny chudé na živiny, a moderní lidé zkrátka nemají dostatek hořčíku, draslíku, boru a dalších nutrientů. To ale nestačí na tak masivní příznaky otravy. Navíc je možné, že jakmile tělu ulehčíme od konstantní zátěže „vitaminem“ A, nebudeme vitaminů a minerálů potřebovat zdaleka tolik, kolik si dnes myslíme, že je nezbytné.

Jste-li houževnatí a nejíte ho moc, může „vitamin“ A snížit kvalitu vašeho života třeba o 5 %. To asi nepoznáte. Jakmile však pohár přeteče a kvalita života jde dolů o 50 %, poznáte to určitě. Dobrá zpráva je, že už víte proč. A můžete s tím něco udělat.

Jak na to?

První krok je jasný. Nepřilévat olej do ohně. Musíte omezit příjem „vitaminu“ A na minimum. Přestat užívat doplňky stravy je snadné. Horší může být uvědomit si, co všechno „vitamin“ A obsahuje. Multivitamíny, karotenoidy jako lutein či astaxanthin, krilové a rybí oleje (olej z tresčích jater je nejhorší), zelené „superpotraviny,“ mořské řasy, přírodní vitaminové prášky, syrovátkový protein… „Vitamin“ A je zákeřný a schovává se, kde byste ho nečekali. Už po vysazení doplňků stravy se ale mnozí cítí lépe.

Další na řadě jsou potraviny. Kde vlastně najdeme „vitamin“ A?

  • — barevná zelenina a ovoce, především žlutá, oranžová, červená a zelená barva (mrkev, paprika, rajčata, dýně, batáty, červená řepa, špenát, bylinky, avokádo; mango, pomeranč, meloun, kiwi a mnoho dalších)
  • — žluté brambory
  • — rostlinné oleje, především panenské (avokádový, olivový, řepkový…)
  • — mléko a veškeré mléčné výrobky
  • — vejce
  • — vepřové maso a sádlo
  • — tučné ryby
  • — růžové ryby (losos)
  • — játra, ve kterých zvířata jed ukládají (proto je olej z tresčích jater takový overkill: rybí tuk + játra + koncentrovaný výrobek)
  • — jiné vnitřnosti
  • — arašídy a některé ořechy
  • — některé obiloviny obsahují „vitamin“ A, jiné lepek, všechny glyfosát

Co se naopak jíst může?

  • — bílá rýže a pohanka v biokvalitě
  • — loupané bílé brambory (ne žluté)
  • — zelenina bílé a bledé barvy (květák, ředkev, bílé zelí, kedlubny, loupaná okurka, celer, česnek…)
  • — ovoce bez karotenů (jablka, hrušky, banány, hroznové víno; bobule jako jahody a borůvky jsou barevné díky antokyanům, tedy bez „vitaminu“ A…)
  • — fazole
  • — krůtí, kuřecí, hovězí maso
  • — bílé a méně tučné ryby
  • — máslo v omezeném množství
  • — rafinovaný kokosový olej, slunečnicový olej
  • — některé ořechy a semínka

Problematická je i kosmetika a hygienické přípravky. Mnoho z nich obsahuje „vitamin“ A, retinol, karotenoidy a rostlinné nebo esenciální oleje. „Vitamin“ A zvyšuje citlivost pokožky na slunce. Opalovací krémy obsahují „vitamin“ A. Proč by opalovací krémy zvyšovaly citlivost na slunce? Abyste se bez nich už podruhé neobešli? To by nám snad výrobci neudělali.

Přes kůži vstřebáváte látky stejně jako přes střevní sliznici. Neaplikujte si na pokožku nic, co byste nesnědli.

Jakmile omezíte příjem „vitaminu“ A, je nutné umožnit detoxikaci zásob nahromaděných v těle. Organismus se úžasně schopný si poradit, když mu to dovolíme. Jak jsem již zmínil, detox blokuje hlavně glyfosát. Nikdy se mu nevyhneme úplně, ale to nevadí. Stačí se vyhýbat konvenčním potravinám, stravovat se v biokvalitě (minimálně obilniny) a filtrovat vodu (lepší je destilace nebo reverzní osmóza).

Užitečným nástrojem je minerál zeolit, který tělo alkalizuje a dokáže z něj detoxikovat glyfosát.

Detox „vitaminu“ A je závislý i na jiných živinách, např. taurinu, což příliš nenahrává vegetariánům.

Existují další faktory, kterým si proces usnadníte, samotné vysazení „vitaminu“ A by však mělo stačit. Grant Genereux to udělal. Každý den jí jen bílou rýži, fazole, hovězí maso a květák. Je to inženýr. Musíte i vy jíst 4 jídla pořád dokola? Kdepak. Sympatické je, že nemusíte nic dodržovat dokonale. Můžete jít do extrému, a můžete taky postupovat v klídku a počkat si na výsledek o něco déle. Nakonec to zabere tak jako tak.

Jak dlouho to potrvá a co očekávat?

První zlepšení byste měli pozorovat po 3 až 6 měsících. Trvá minimálně 1 až 2 roky, než se játra zcela zbaví „vitaminu“ A. Tohle není žádný víkendový detox ani třicetidenní výzva. Tohle je skutečné léčení. Délka procesu závisí na tom, jak přísně režim dodržujete, jak jste staří a v jak špatném jste zdravotním stavu.

Detoxikace probíhá normálním vylučováním močí a stolicí, případně kůží. Moč má být žlutá a stolice formovaná. Průjem není detoxikace, jen průjem.

Detox probíhá v cyklech, které přináší přechodné zhoršení. Mezi cykly uvidíte, jak staré potíže pomalu mizí. Je to jako tři kroky vpřed a dva kroky zpátky, nemělo by vám ale být špatně pořád – to není detox.

Nejprve se zhorší současné potíže, ty také zmizí nejdřív. Postupně se začnou vracet starší problémy, aby nakonec zmizely i ony. Nejvytrvalejší a nejstarší nemoci se budou léčit jako poslední. Vždy byste měli vidět postupné zlepšování, které vás ujistí, že se léčíte.

Takže další zázračná dieta?

Vlastně jo, proč ne. S tím rozdílem, že tahle dieta dává smysl od začátku do konce. Spojují se v ní všechny nekompletní teorie o chronickém systémovém zánětu (skrytá otrava), překyselení těla (kyselina retinová), Candidě, mikrobiotě (ovlivněné „vitaminem“ A), autoimunitních chorobách vrstvících se jedna na druhou, metabolismu a mitochondriích, potravinových alergiích, lepku, GMO a toxinech z prostředí (glyfosát). Na co si vzpomenete, do tohoto konceptu zapadá. A nejen že do sebe vše zapadá. Celé je to geniálně jednoduché. Stejně jako fyzici hledají teorii všeho, možná jsme narazili na jednotnou teorii chronických nemocí.

Někteří z vás zkoušeli diety jako Paleo, Whole30, AIP, low carb, keto, GAPS nebo SCD. Jsou extrémně restriktivní a obvykle fungují, jen když je dodržujete bez zaškobrtnutí. Někdy ani to ne. A proč ne? Přináší sice i vhodná opatření a soustředí se na kvalitní a přirozené potraviny, v závislosti na tom, z čeho si je složíte, můžou ale pořád obsahovat hromadu „vitaminu“ A z barevné zeleniny, mléka, vajec nebo sádla. Autoimunitní protokol správně cílí na vajíčka a lilkovitou zeleninu, nechápe ale proč.

Na druhou stranu už by teď mohlo být jasné, proč někteří lidé prospívají na bláznivých dietách jako carnivore diet, kdy se jí jenom maso, a bramborové dietě, kdy se jí, jak asi tušíte, jenom brambory. Jsou to diety bez „vitaminu“ A. Prvotní problém však ani ony neřeší, tělo se při nich z nedostatku jiných živin nemusí detoxikovat.

Program detoxikace glyfosátu a „vitaminu“ A

Dr. Garrett Smith je licencovaný naturopatický lékař v Arizoně v USA. Je to současně jediný profesionál, který pomáhá klientům v tomto procesu. Zasvětil svůj čas studiu hory výzkumů a souvislostí a ve spolupráci s Grantem vytváří léčebný program, který podporuje detoxikaci „vitaminu“ A, aby proběhla rychle a bez potíží. Zatímco málokdo věří, že tahle věc je skutečná, Dr. Smith léčí své klienty z neléčitelných nemocí.

Na jeho webu najdete obrovské množství vědeckých studiívýpovědí a reálných zkušeností podporující vše, o čem píšu. Můžete si objednat jeho online program, který průběžně ladí a vylepšuje, nebo s ním navázat spolupráci a konzultovat osobně – pracuje na dálku a má klienty i v Evropě.

Dr. Smith vysvětluje toxicitu „vitaminu“ A a glyfosátu. Video je starší a ne zcela aktuální, pro pochopení základů ale poslouží.

Pár slov závěrem

Toxicita „vitaminu“ A samozřejmě nestojí za všemi potížemi. Je ale možné, že stojí za 90 % z těch vašich. Jestli vám jednotná teorie chronických nemocí dává smysl a zapadá do vaší historie, přečtěte si víc a začněte krůček po krůčku experimentovat. Budete-li se tématem zabývat, uvidíte, kolika lidí okolo vás se týká.

Zejména lékaři, nutriční poradci a jiní odborníci by měli k tématu přistoupit s otevřenou myslí. Netvrdím, že je 100% platné, tvrdím však, že by mohlo být. Možná je načase opustit nefunkční nástroje, poučit se a začít pomáhat klientům, nad kterými jste dávno zlomili hůl (a oni nad vámi). Dr. Smith také dřív předepisovat „vitamin“ A. Viděl, že některým lidem nedokáže pomoci. Přiznal si, že se mýlil, dál se vzdělává, hledá podstatu problému a snaží se v první řadě pomáhat.

I pro mě je důležitější znát pravdu, než abych měl pravdu já. Budu rád za každou věcnou kritiku. Přesvědčíte-li mě, že se mýlím, bude to pro dobro všech. Teď jsem však přesvědčen o pravdivosti všeho, o čem píšu. Čas ukáže.

Postoj Biohack Planet k „vitaminu“ A

Jdeme sami proti sobě, co? I v naší nabídce najdete doplňky s karotenoidy a „vitaminem“ A. Lidi chybují. A pro nás na Biohack Planet je důležitější pravda než vaše peníze.

Stále zvažuji, jak na eshopu k „vitaminu“ A přistoupit. Prozatím nepřidáváme do nabídky další produkty, které ho obsahují. Považuji za neetické prodávat lidem škodlivé přípravky bez jejich vědomí. Na druhou stranu, můžu se s celým konceptem mýlit. Pravděpodobně u dotčených produktů zveřejním varování s odkazem na tyto informace a nechám každého, aby se rozhodl sám. Biohacker a vědomý člověk by měl mít svůj život ve vlastních rukou.

Odkazy k dalšímu studiu

Audiokniha Poisoning for Profits Granta Genereux:

 

Blog-fórum Nutrition Restored: https://nutritionrestored.com/blog-forum/

Studie a výzkumy: https://nutritionrestored.com/blog-forum/forum/conditions-diseases-deficiencies-excesses-caused-by-poison-vitamin-a/

O žádných informacích v češtině bohužel nevím – znáte-li někoho, kdo se u nás tématem zabývá, podělte se.

——– konec článku z biohackplanet ————-

 

Tématem se zabývá recenze, vyhodnocení informací z článku

Máme se strachovat? Co z toho je pravda?

Rozbor článku, protiargumenty, důkazy napsané Dalisem Dobrotou v samostatném článku – klikněte na odkaz!

 

Knihy Granta Genereux a služby Dr. Garretta Smithe

Máte osobní zkušenost s chronickým onemocněním? Užívali jste léky, které vám zničily zdraví? Napadlo vás někdy podezírat „vitamin“ A? Podělte se s námi v komentářích!