Vitamín A – původce chronických nemocí
Naspodu vidíte původní hloupý článek převzatý z Biohack Planet a v mém novém článku Vitamín A NENÍ původce epidemie chronických onemocnění se dočtete kritiku chybných informací, které jsem jednoznačně vyvrátil.
https://stalemladi.cz/vitamin-a-pricina-epidemie-chronickych-nemoci-je-na-tom-zrnko-pravdy/
Ještě jednou opakuji: Dole vidíte kopii nepravdivého, pomýleného článku
Radši si přečtěte mé vysvětlení, kde udělali chybu, kliknutím na můj článek výše.
Kopie chybného článku:
Co mají společného chronické, autoimunitní, zánětlivé a degenerativní onemocnění moderní doby?
- — Crohnova nemoc
- — ulcerózní kolitida
- — lupus
- — ekzémy
- — roztroušená skleróza
- — lupénka
- — astma
- — artritida
- — cukrovka
- — celiakie
- — Sjögrenův syndrom
- — vitiligo
- — Hashimotova tyroiditida
- — Alzheimerova choroba
- — autismus
- — ADHD
- — chronická deprese
- — Parkinsonova nemoc
- — alergie a další
Podle lékařů a dalších odborníků jsou nevyléčitelné a neví si s nimi rady. Že epidemie chronických nemocí v naší populaci neúnosně narůstá, vidíme všude kolem sebe. Patříte i vy mezi lidi, kterým nemoc ničí život? Nebo vaši blízcí? Říkají vám lékaři, že se s tím máte smířit?
Co kdybych vám řekl, že řešení už existuje? Že zatímco případy onemocnění rostly, probíhal po desítky let rozsáhlý výzkum, co za nimi stojí? To vše se stalo. Jen jsme to neviděli. Stačil jeden člověk s otevřenou myslí, aby vše spojil dohromady a našel příčinu.
„Vitamin“ A
Lidé chybují. I vědci. A co teprve před sto lety. Začátkem 20. století zjišťovali, že potraviny možná obsahují i jiné živiny než sacharidy, bílkoviny a tuky. Elmer McCollum v roce 1914 zkoumal „faktor A“ obsažený v mléce. Zjistil, že potkani krmení stravou bez faktoru A neprospívají. Byl tedy objeven první vitamin a z těchto poznatků vycházela věda až do současnosti. Že takzvaný vitamin A obsahovaly i kasein a sádlo, kterým vědec krmil domněle ochuzené potkany, tenkrát nikdo netušil.
O sto let později přichází na scénu Grant Genereux, kriticky uvažující inženýr nezatížený klasickými vědomostmi předávanými na lékařských fakultách ani tlakem farmaceutických firem, trpící atopickým ekzémem a odhodlaný se uzdravit. Došlo mu, že závěr McColluma byl chybný a ubozí potkani netrpěli nedostatkem faktoru A, byli jím naopak předávkovaní. Nevím jak vám, mně ale připadá seznam následků předávkování „vitaminem“ A fakt zběsilý na jeden vitamin:
- — nespavost
- — otupělé myšlení (brain fog)
- — deprese
- — úzkost
- — podrážděnost
- — letargie
- — zmatenost
- — ospalost
- — závrať
- — obrna lícního nervu
- — sebevražedné myšlenky
- — záchvaty
- — polární hysterie
- — suchá pokožka
- — svědění
- — vyrážky
- — šupinatá pokožka
- — kožní zánět (dermatitida)
- — erytém (začervenání)
- — křehké nehty
- — nadměrné pocení
- — mastná pokožka a vlasy
- — hyperpigmentace (oblasti tmavší pokožky)
- — seborea
- — petechie
- — cheilitida (zanícené a praskající koutky úst)
- — trhliny na pokožce
- — metličkové žilky
- — odlupování kůže
- — žluté nebo oranžové zbarvení kůže
- — nadměrná produkce kolagenu (např. keloidy)
- — únava
- — zhoršená svalová a pohybová koordinace
- — spontánní zlomeniny
- — ztuhlost svalů
- — bolest svalů
- — bolest kloubů
- — bolest kostí
- — kalcifikace tkání
- — hyperkalcémie
- — otoky
- — hyperostóza (nadměrný růst kostní tkáně)
- — alopécie (řídnutí a ztráta vlasů)
- — hrubé vlasy
- — sucho v ústech
- — zánět dásní
- — krvácení dásní
- — bolest v ústech
- — zvýšený pocit žízně
- — suché sliznice
- — ztráta chuti k jídlu
- — bolest a jiný břišní diskomfort
- — průjem
- — nevolnost
- — zvracení
- — neschopnost přibrat na váze (hlavně u dětí)
- — nežádoucí hubnutí
- — rozmazané vidění
- — dvojité vidění
- — bolestivá citlivost na světlo
- — zánět spojivek
- — exoftalmus (vysunutí oka z očnice)
- — papiloedém (otok zrakové papily)
- — potíže s menstruací
- — hypomenorea (snížená intenzita, slabé krvácení při menstruaci)
- — horečky
- — vyrážky
- — bolesti hlavy
- — migrény
- — krvácení z nosu
- — zvýšený tlak mozkomíšního moku
- — zvýšený lebeční krevní tlak
- — vyboulená fontanela (hlavička) novorozenců (zvýšený nitrolebeční tlak)
- — anémie (nízké krvinky, hemoglobin, hematokrit)
- — leukopenie (nízké bílé krvinky, často u autoimunitních onemocnění)
- — leukocytóza (zvýšené bílé krvinky, často u infekcí)
- — nedostatek krevních destiček
- — abnormality na jaterních testech (bilirubin, AST, ALT, GGT…)
- — nealkoholické ztučnění jater
- — otok břicha kvůli hromadění tekutin
- — poškození jater
- — žloutenka
- — jaterní fibróza
- — jícnové varixy (zvětšené cévy v jícnu)
- — zvětšení jater
- — zvětšení sleziny
- — portální hypertenze
- — cirhóza
- — bolestivé nebo obtížné močení
- — změkčení nebo ztenčení lebky u novorozenců a dětí
- — pomalý růst u dětí
- — předčasné uzavření epifýz u dětí
- — při akutní otravě zvýšený tlak mozkomíšního moku, postupující ospalost, stupor (strnulost), ataxie (ztráta kontroly nad tělem, omezená pohyblivost), kóma
Jestli byli chudáci potkani vlastně předávkovaní, znamená to, že co dnes věda považuje za příznaky nedostatku „vitaminu“ A, jsou příznaky jeho nadbytku. Schválně, najděte si příznaky hypovitaminózy A. Jsou stejné! Jak je to možné? Nijak! Vše totiž patří na jeden seznam. Pokud má člověk málo „vitaminu“ A, nejde o příznaky nedostatku, ale o projevy detoxu, při kterém se uložené zásoby vyplavují zpět do krevního oběhu (o tom dále).
Takže první objevený vitamin není vitamin?
Přesně. Výzkumníci udělali chybu a po sto letech už je asi trapné to přiznat. Co je tedy faktor A zač?
Podle dostupných informací je „vitamin“ A prostě jen rostlinný toxin. O výrazně barevných karotenech lze spekulovat, že mají rostliny chránit před sežráním, podobně jako výraznými barvami varují predátory jedovatí živočichové (aposematismus).
Jakmile Grant pochopil, že potíže spojované s „vitaminem“ A vznikají jeho přítomností nezávisle na dávce, studoval množství publikovaných výzkumů. Všechny vycházely z předpokladu, že zkoumají vitamin, a přicházely s rozporuplnými závěry. Teprve s vědomím, že „vitamin“ A neplní v těle žádnou přínosnou funkci, začaly výsledky studií zapadat do sebe a děsivým způsobem dávat smysl.
Globální epidemie moderních chronických nemocí není nic víc než skrytá globální otrava. Konzumujeme toxickou látku, kterou je snadné nalézt v mnoha potravinách. Látku, kterou nikdo nepodezírá, o které si myslíme, že nám dokonce pomáhá. Přidáváme ji do potravin, používáme jako barvivo, jíme ji v doplňcích stravy a lécích. „Vitamin“ A je mírně jedovatá látka, kterou jsme si zvykli konzumovat v nadměrném množství. Udržujeme stálou hladinu skryté otravy, která podlamuje zdraví celé populaci. Nezbývá než si přiznat chybu, odpustit si, a jít dál.
Problémy nejlíp řeší inženýři
Grant věděl, že bude znít jako blázen, provedl tedy experiment na sobě a párku pískomilů. Všichni přežili, Grant se zbavil ekzému, podle posledních testů drží světový rekord v deficienci „vitaminu“ A a těší se dobrému zdraví.
Grantovi pískomilové po 30 týdnech bez „vitaminu“ A. Na to, že měli být už 20 týdnů po smrti, mi přijdou vcelku čilí.
Od roku 2015 vydal tři obsáhlé ebooky, kde píše o nabytých poznatcích. Dává je na svém blogu Ideas, Concepts, and Observations zdarma všem, kdo chtějí znát pravdu. V první knize popisuje svou cestu, vyléčení autoimunitní choroby a dokládá, že „vitamin“ A působí jako příčina mnoha zánětlivých onemocnění. Ve druhé shrnuje, že „vitamin“ A vůbec není vitamin a jde jen o zpackaný výzkum. Vysvětluje také toxicitu léků a vakcín. Poslední kniha je celá o rakovině prsu. Jedním z hlavních rizikových faktorů způsobujících rakovinu je totiž hádejte co.
Není zvláštní, že referenční obsah „vitaminu“ A v krvi je nejnižší u dětí ve vývoji a s rostoucím věkem stoupá? Nezní to, jako by se ta látka v průběhu života v těle jen usazovala? Nestoupá s věkem i množství zdravotních problémů?
Zdroj: https://ggenereux.blog/2018/08/26/nothing-its-worth-fighting-for/
„Vitaminu“ A se dá zbavit. Grant se při posledním testu dostal na 0,1 µmol/L. Když mu z laboratoře volali s tak nízkým výsledkem, měli starost, jestli je v pořádku. Grant byl naštvaný, že to není nula. Chce dokázat, že „vitamin“ A v těle k ničemu nepotřebujeme.
V přírodě se „vitamin“ A vyskytuje v rostlinách ve formě rozličných karotenoidů. Betakaroten, lutein, zeaxanthin, astaxanthin, cryptoxanthin, lykopen – to vše je „vitamin“ A. Jakmile ho sníme my nebo zvířata, mění se různými procesy na estery retinolu a kyselinu retinovou. Ukládá se v játrech (a dalších tkáních, když jsou už játra plná) a při vhodných příležitostech ho tělo zase vylučuje. Nemusí jít o nic dramatického. Naše těla jsou evolucí dobře přizpůsobená, abychom mohli jíst rostliny a poradili si i s jejich škodlivými složkami, jako je „vitamin“ A.
Pokud ho tělo dokáže zpracovat a vyloučit, v čem je tedy problém? V tom, že jsme přidali do skládačky nový dílek:
Glyfosát
Vše může být v pořádku, dokud tělo dokáže „vitamin“ A dostatečně rychle vylučovat. Jako by nestačilo, že jíme hromadu pestrobarevné zeleniny, mléko, vejce a vnitřnosti (plné „vitaminu“ A), s potravinami jíme i látky, které jeho detoxikaci blokují.
Tou hlavní je glyfosát neboli Roundup. Roundup je tzv. totální herbicid o jehož škodlivosti jste jistě slyšeli. Nevěděli jste, proč je vlastně tak škodlivý? Protože blokuje vylučování „vitaminu“ A. Ten se pak ukládá v játrech, tuku a dalších tkáních. Je to pro tělo jediný způsob, jak se ochránit, když ho nemůže dost rychle vyloučit. V krvi kolovat nesmí, zemřeli byste. Jakmile začnou v průběhu let zásoby „vitaminu“ A přetékat, objevuje se jeden zdravotní problém za druhým. Zákeřné je, že každý má potíže jiné. Jed působí na veškeré buňky těla a jde jen o to, kde se projeví dřív a kde později. Někdo má problémy s trávením, jiný s hormony štítné žlázy, další získá artrózu. Každý má nejslabší článek jinde a seznam je dlouhý dost.
Roundup se používá od roku 1974 v USA a postupně se dostal do celého světa. V Československu se poprvé zkoušel v roce 1988. Dnes najdete stopy glyfosátu všude. Stříká se na plodiny na polích, dostává se do koloběhu a je už i v dešťové vodě. V Česku možná není situace tak zlá jako v USA, že se však glyfosát nachází v pitné vodě, je známá věc, na kterou upozorňují i vodohospodáři.
Je to právě posledních 40 let, kdy množství všemožných chronických a autoimunitních chorob dramaticky narůstá. Nepřidají tomu ani léky. Hypervitaminózu A vyvolává s jistotou Accutane (Roaccutane), lék proti akné, který obsahuje isotretinoin, stejnou formu „vitaminu“ A jako chemoterapie. Funguje cíleně na principu předávkování. Častým spouštěčem toxicity u žen je hormonální antikoncepce. Jestli jste užívali tyto léky, buďte si jistí, že se vás téma týká. Do třetice zmíním kontroverzní vakcíny. Mechanismus, jakým můžou vyvolat chronické potíže, je blokace detoxikace „vitaminu“ A a nastartování chronické toxicity.
Já ale áčko jím a jsem v pohodě…
Nejste. Vše záleží na množství. Je důležité si uvědomit, že „vitaminu“ A ani glyfosátu se nevyhneme úplně. To ovšem nemění nic na tom, že jsou škodlivé vždy a pro všechny. Je taky mylné domnívat se, že když neberete léky ani doplňky stravy, problém se vás netýká.
Kyselina retinová se používá jako chemický peeling nebo součást chemoterapie. Kyselina retinová, kterou tělo vytvoří z mrkve, je úplně stejná. Nedávají teď smysl tvrzení, že se dá rakovina léčit mrkvovou šťávou? Mrkvová šťáva je taková přírodní chemoterapie. A kyselina retinová v jídle? Chemický peeling na střevní sliznici? Střevní záněty a syndrom propustného střeva? Jak jen to do sebe zapadá?
Existuje případová studie, kdy chovatel krmil králíka výhradně mrkví. Ten králík dostal hyperostotickou polyartropatii (artritické, kostnaté klouby po celém těle) z mrkve, jediného zdroje „vitaminu“ A, se kterým se v životě setkal.
Možná jste užívali lutein nebo astaxanthin a pomáhaly vám. I to má svůj důvod. U „vitaminu“ A existuje tzv. paradox doby trvání. Velká dávka „vitaminu“ A může problém dočasně zlepšit, stále se ovšem ukládá v těle. Krátkodobý přínos jedu pomine a z dlouhodobého hlediska způsobí jedině zkázu. Proto najdete studie tvrdící, že „vitamin“ A v různých případech pomáhá. Krátkodobě a v Petriho misce. V reálném světe se tyto výsledky nepotvrzují, naopak může dojít ke zhoršení potíží. Takové studie nikdo nepublikuje.
Můžete namítnout, že je dnes vyčerpaná zemědělská půda, potraviny chudé na živiny, a moderní lidé zkrátka nemají dostatek hořčíku, draslíku, boru a dalších nutrientů. To ale nestačí na tak masivní příznaky otravy. Navíc je možné, že jakmile tělu ulehčíme od konstantní zátěže „vitaminem“ A, nebudeme vitaminů a minerálů potřebovat zdaleka tolik, kolik si dnes myslíme, že je nezbytné.
Jste-li houževnatí a nejíte ho moc, může „vitamin“ A snížit kvalitu vašeho života třeba o 5 %. To asi nepoznáte. Jakmile však pohár přeteče a kvalita života jde dolů o 50 %, poznáte to určitě. Dobrá zpráva je, že už víte proč. A můžete s tím něco udělat.
Jak na to?
První krok je jasný. Nepřilévat olej do ohně. Musíte omezit příjem „vitaminu“ A na minimum. Přestat užívat doplňky stravy je snadné. Horší může být uvědomit si, co všechno „vitamin“ A obsahuje. Multivitamíny, karotenoidy jako lutein či astaxanthin, krilové a rybí oleje (olej z tresčích jater je nejhorší), zelené „superpotraviny,“ mořské řasy, přírodní vitaminové prášky, syrovátkový protein… „Vitamin“ A je zákeřný a schovává se, kde byste ho nečekali. Už po vysazení doplňků stravy se ale mnozí cítí lépe.
Další na řadě jsou potraviny. Kde vlastně najdeme „vitamin“ A?
- — barevná zelenina a ovoce, především žlutá, oranžová, červená a zelená barva (mrkev, paprika, rajčata, dýně, batáty, červená řepa, špenát, bylinky, avokádo; mango, pomeranč, meloun, kiwi a mnoho dalších)
- — žluté brambory
- — rostlinné oleje, především panenské (avokádový, olivový, řepkový…)
- — mléko a veškeré mléčné výrobky
- — vejce
- — vepřové maso a sádlo
- — tučné ryby
- — růžové ryby (losos)
- — játra, ve kterých zvířata jed ukládají (proto je olej z tresčích jater takový overkill: rybí tuk + játra + koncentrovaný výrobek)
- — jiné vnitřnosti
- — arašídy a některé ořechy
- — některé obiloviny obsahují „vitamin“ A, jiné lepek, všechny glyfosát
Co se naopak jíst může?
- — bílá rýže a pohanka v biokvalitě
- — loupané bílé brambory (ne žluté)
- — zelenina bílé a bledé barvy (květák, ředkev, bílé zelí, kedlubny, loupaná okurka, celer, česnek…)
- — ovoce bez karotenů (jablka, hrušky, banány, hroznové víno; bobule jako jahody a borůvky jsou barevné díky antokyanům, tedy bez „vitaminu“ A…)
- — fazole
- — krůtí, kuřecí, hovězí maso
- — bílé a méně tučné ryby
- — máslo v omezeném množství
- — rafinovaný kokosový olej, slunečnicový olej
- — některé ořechy a semínka
Problematická je i kosmetika a hygienické přípravky. Mnoho z nich obsahuje „vitamin“ A, retinol, karotenoidy a rostlinné nebo esenciální oleje. „Vitamin“ A zvyšuje citlivost pokožky na slunce. Opalovací krémy obsahují „vitamin“ A. Proč by opalovací krémy zvyšovaly citlivost na slunce? Abyste se bez nich už podruhé neobešli? To by nám snad výrobci neudělali.
Přes kůži vstřebáváte látky stejně jako přes střevní sliznici. Neaplikujte si na pokožku nic, co byste nesnědli.
Jakmile omezíte příjem „vitaminu“ A, je nutné umožnit detoxikaci zásob nahromaděných v těle. Organismus se úžasně schopný si poradit, když mu to dovolíme. Jak jsem již zmínil, detox blokuje hlavně glyfosát. Nikdy se mu nevyhneme úplně, ale to nevadí. Stačí se vyhýbat konvenčním potravinám, stravovat se v biokvalitě (minimálně obilniny) a filtrovat vodu (lepší je destilace nebo reverzní osmóza).
Užitečným nástrojem je minerál zeolit, který tělo alkalizuje a dokáže z něj detoxikovat glyfosát.
Detox „vitaminu“ A je závislý i na jiných živinách, např. taurinu, což příliš nenahrává vegetariánům.
Existují další faktory, kterým si proces usnadníte, samotné vysazení „vitaminu“ A by však mělo stačit. Grant Genereux to udělal. Každý den jí jen bílou rýži, fazole, hovězí maso a květák. Je to inženýr. Musíte i vy jíst 4 jídla pořád dokola? Kdepak. Sympatické je, že nemusíte nic dodržovat dokonale. Můžete jít do extrému, a můžete taky postupovat v klídku a počkat si na výsledek o něco déle. Nakonec to zabere tak jako tak.
Jak dlouho to potrvá a co očekávat?
První zlepšení byste měli pozorovat po 3 až 6 měsících. Trvá minimálně 1 až 2 roky, než se játra zcela zbaví „vitaminu“ A. Tohle není žádný víkendový detox ani třicetidenní výzva. Tohle je skutečné léčení. Délka procesu závisí na tom, jak přísně režim dodržujete, jak jste staří a v jak špatném jste zdravotním stavu.
Detoxikace probíhá normálním vylučováním močí a stolicí, případně kůží. Moč má být žlutá a stolice formovaná. Průjem není detoxikace, jen průjem.
Detox probíhá v cyklech, které přináší přechodné zhoršení. Mezi cykly uvidíte, jak staré potíže pomalu mizí. Je to jako tři kroky vpřed a dva kroky zpátky, nemělo by vám ale být špatně pořád – to není detox.
Nejprve se zhorší současné potíže, ty také zmizí nejdřív. Postupně se začnou vracet starší problémy, aby nakonec zmizely i ony. Nejvytrvalejší a nejstarší nemoci se budou léčit jako poslední. Vždy byste měli vidět postupné zlepšování, které vás ujistí, že se léčíte.
Takže další zázračná dieta?
Vlastně jo, proč ne. S tím rozdílem, že tahle dieta dává smysl od začátku do konce. Spojují se v ní všechny nekompletní teorie o chronickém systémovém zánětu (skrytá otrava), překyselení těla (kyselina retinová), Candidě, mikrobiotě (ovlivněné „vitaminem“ A), autoimunitních chorobách vrstvících se jedna na druhou, metabolismu a mitochondriích, potravinových alergiích, lepku, GMO a toxinech z prostředí (glyfosát). Na co si vzpomenete, do tohoto konceptu zapadá. A nejen že do sebe vše zapadá. Celé je to geniálně jednoduché. Stejně jako fyzici hledají teorii všeho, možná jsme narazili na jednotnou teorii chronických nemocí.
Někteří z vás zkoušeli diety jako Paleo, Whole30, AIP, low carb, keto, GAPS nebo SCD. Jsou extrémně restriktivní a obvykle fungují, jen když je dodržujete bez zaškobrtnutí. Někdy ani to ne. A proč ne? Přináší sice i vhodná opatření a soustředí se na kvalitní a přirozené potraviny, v závislosti na tom, z čeho si je složíte, můžou ale pořád obsahovat hromadu „vitaminu“ A z barevné zeleniny, mléka, vajec nebo sádla. Autoimunitní protokol správně cílí na vajíčka a lilkovitou zeleninu, nechápe ale proč.
Na druhou stranu už by teď mohlo být jasné, proč někteří lidé prospívají na bláznivých dietách jako carnivore diet, kdy se jí jenom maso, a bramborové dietě, kdy se jí, jak asi tušíte, jenom brambory. Jsou to diety bez „vitaminu“ A. Prvotní problém však ani ony neřeší, tělo se při nich z nedostatku jiných živin nemusí detoxikovat.
Program detoxikace glyfosátu a „vitaminu“ A
Dr. Garrett Smith je licencovaný naturopatický lékař v Arizoně v USA. Je to současně jediný profesionál, který pomáhá klientům v tomto procesu. Zasvětil svůj čas studiu hory výzkumů a souvislostí a ve spolupráci s Grantem vytváří léčebný program, který podporuje detoxikaci „vitaminu“ A, aby proběhla rychle a bez potíží. Zatímco málokdo věří, že tahle věc je skutečná, Dr. Smith léčí své klienty z neléčitelných nemocí.
Na jeho webu najdete obrovské množství vědeckých studií i výpovědí a reálných zkušeností podporující vše, o čem píšu. Můžete si objednat jeho online program, který průběžně ladí a vylepšuje, nebo s ním navázat spolupráci a konzultovat osobně – pracuje na dálku a má klienty i v Evropě.
Dr. Smith vysvětluje toxicitu “vitaminu” A a glyfosátu. Video je starší a ne zcela aktuální, pro pochopení základů ale poslouží.
Pár slov závěrem
Toxicita „vitaminu“ A samozřejmě nestojí za všemi potížemi. Je ale možné, že stojí za 90 % z těch vašich. Jestli vám jednotná teorie chronických nemocí dává smysl a zapadá do vaší historie, přečtěte si víc a začněte krůček po krůčku experimentovat. Budete-li se tématem zabývat, uvidíte, kolika lidí okolo vás se týká.
Zejména lékaři, nutriční poradci a jiní odborníci by měli k tématu přistoupit s otevřenou myslí. Netvrdím, že je 100% platné, tvrdím však, že by mohlo být. Možná je načase opustit nefunkční nástroje, poučit se a začít pomáhat klientům, nad kterými jste dávno zlomili hůl (a oni nad vámi). Dr. Smith také dřív předepisovat „vitamin“ A. Viděl, že některým lidem nedokáže pomoci. Přiznal si, že se mýlil, dál se vzdělává, hledá podstatu problému a snaží se v první řadě pomáhat.
I pro mě je důležitější znát pravdu, než abych měl pravdu já. Budu rád za každou věcnou kritiku. Přesvědčíte-li mě, že se mýlím, bude to pro dobro všech. Teď jsem však přesvědčen o pravdivosti všeho, o čem píšu. Čas ukáže.
Postoj Biohack Planet k „vitaminu“ A
Jdeme sami proti sobě, co? I v naší nabídce najdete doplňky s karotenoidy a „vitaminem“ A. Lidi chybují. A pro nás na Biohack Planet je důležitější pravda než vaše peníze.
Stále zvažuji, jak na eshopu k „vitaminu“ A přistoupit. Prozatím nepřidáváme do nabídky další produkty, které ho obsahují. Považuji za neetické prodávat lidem škodlivé přípravky bez jejich vědomí. Na druhou stranu, můžu se s celým konceptem mýlit. Pravděpodobně u dotčených produktů zveřejním varování s odkazem na tyto informace a nechám každého, aby se rozhodl sám. Biohacker a vědomý člověk by měl mít svůj život ve vlastních rukou.
Odkazy k dalšímu studiu
Audiokniha Poisoning for Profits Granta Genereux:
Blog-fórum Nutrition Restored: https://nutritionrestored.com/blog-forum/
Studie a výzkumy: https://nutritionrestored.com/blog-forum/forum/conditions-diseases-deficiencies-excesses-caused-by-poison-vitamin-a/
O žádných informacích v češtině bohužel nevím – znáte-li někoho, kdo se u nás tématem zabývá, podělte se.
——– konec článku z biohackplanet ————-
Tématem se zabývá recenze, vyhodnocení informací z článku
Máme se strachovat? Co z toho je pravda?
Rozbor článku, protiargumenty, důkazy napsané Dalisem Dobrotou v samostatném článku – klikněte na odkaz!
Knihy Granta Genereux a služby Dr. Garretta Smithe
Máte osobní zkušenost s chronickým onemocněním? Užívali jste léky, které vám zničily zdraví? Napadlo vás někdy podezírat „vitamin“ A? Podělte se s námi v komentářích!
Nobelovu cenu za chemii získal v roce 1937 Paul Karrer “za výzkum karotenoidů, flavinů a vitaminů A a B2.”
Zdroj: https://www.nobelprize.org/prizes/chemistry/1937/summary/
Sakra a ja myslel, ze jsem jediny cech, ke kteremu tahle “teorie” doputovala. :)) Od doby co jsem dobral roaccutan na akne se nemuzu vymotat s prapodivnych zdravotnich problemu. Behem tech cca 15 let co se v te strave, zdravi doplnkach, biochemii babram jsem toho uz precetl, vyzkousel opravdu hodne. Mel jsem tolik teorii proc ma ty a ty zdravotni problemy. Od vsemoznych parazitu, toxicity tezkych kovu, amalgamu apod.. No nikdy me nenapadlo, ze by to mohla byt chronicka toxicita vit A. Je fakt, ze od doby co jsem zacal jist jatra na doporuceni vsech moznych expertu na stravu. Ba i dokonce brat doplnky se syntetickym vitaminem A. Ze zdravi se spise zhorsovalo. No ted to dava trochu vetsi smysl. Kde se bere ta silena senzitivita kuze na slunce. S ceho prameni moje problemy s jatry, proc mam hypothyreozu atd. atd.. No diet jsem vyzkousel uz mraky. Takze strava nizka na vitamin A me nedela sebemensi problem. Zatim to dodrzuji cca 3-4 tydny a co jsem zaznamenal. Tak senzitivita kuze na slunce je mnohem nizsi. Nerudnu. Normalne se opaluju. Nehty nejsou krehle, nelamou se. Lupu ve vlasech mnohem min nebo zadne.. No ty zasadni zdravotni zlepseni jako zlepseni funkce stitne zlazy, zhojeni propustnosti streva a zlepseni funkce jater. Toho se snad dockam taky. Jen musim setrvat. Strava o hovezim a ryzi me nedela sebemensi problem. Takze si pockam klidne rok, dva..
Díky za komentář. S historií užívání Roaccutanu mi tahle teorie dává velký smysl a neustále udržované předávkování může být důvod, proč žádné jiné opatření nepomáhá zdravotní stav zlepšit. Určitě stojí za to dietu bez VA vyzkoušet. Budu rád, když se po čase ozvete, jak experiment pokračuje a co to dělá.
Mimochodem, osobně jsem na tom velice podobně.
Tak Dr. Garrett Smith si bohužiaľ vybral len jednu vec z komplexného problému a nechápe celý obraz. Skutočný problém vytvára nerovnováha meď-železo a vápnik-magnézium, retinol-vitamín D-draslík. Vitamín A je len jedna časť celej tej skladačky, ktorej sa okrem iného zúčastňuje aj hormón D a rôzne B vitamíny, vitamín C. Viac napr. https://soundcloud.com/lyme-ninja-radio/188-morley-robbins-hacking-your-immune-system-with-retinol, prípadne Root Cause Protocol, Morley Robbins.
Ďalšia vec sú tie odporúčania, napr. slnečnicový olej. Všetky priemyselne vyrábané oleje sú nebezpečné, pretože môžu obsahovať stopy hexánu a obsahujú ľahko oxidovateľné PUFA v obrovských množstvách. K tomu odporúčam napr toto: https://www.lchf-rd.com/2018/03/07/a-new-hypothesis-for-obesity-part1/ a mechanizmus, ako to funguje: https://www.lchf-rd.com/2018/03/07/a-new-hypothesis-for-obesity-part2/
Podrobnejšie zdroje: https://justmeat.co/wiki/seed-oils/
Takže ak za 90% percent problémov niečo môže, tak skôr rastlinné oleje, ktorých spotreba rastie a sú vo všetkom v Lidli a Bille, nie samotný izolovaný vitamín A.
Dr. Smith nezakládá svou praxi jen na vitaminu A. Pracuje s vlasovými a krevními testy a rovnováhu zinku, mědi, železa, vápníku, hořčíku, draslíku a dalších řeší především. S vitaminem A jako doplňkem dříve pracoval také, teprve asi před 10 měsíci se na něj začal dívat jinak a podle těchto informací k němu přistupovat. Přijal zkrátka další nástroj, jak pomoci i klientům, se kterými dřív nedokázal hnout. Zatím to vykazuje slibné výsledky.
S těmi 90 % je to nastřelené od boku, jak z mé strany, tak pravděpodobně z vaší. To asi přesně ani zjistit nejde. Ke zdravotním potížím podle mě vždy přispívá víc faktorů, ale některý z nich je na začátku způsobil, a ten je potřeba najít a řešit ho. U jednoho to může být předávkování vitaminem A a přetížení jater, protože užíval Roaccutane, u druhého zase něco jiného.
S těmi PUFA souhlasím. Některé věci, které se často považují za zdravé (jako pít hodně vody, jíst hodně zeleniny, málo sacharidů, nesolit), mají negativní vliv na metabolismus. Patří mezi ně i snadno oxidovatelné rostlinné oleje z ořechů a semínek.
Správný názor Michale. Jestliže ti lidé po 15 letech užívání vitamínu A začínají mít autoimunitní a degenerativní potíže, tak to je způsobeno stárnutím. Stárnutí je vlastně také otrava, ale něčím jiným než vitamínem A.
V článku je několik chybných informací. Já tady rozeberu jen menší část.
1) Příznaky předávkováním jsou shodné s příznaky nedostatku. To je normální a je to u všech léků. Je to tím, že v testovací skupině je mnoho lidí, kteří mají příznaky, nemoci, a buď lék neberou pořádně, nebo ještě nezačali anebo jim nezabírá. Podstatné je, že vedlejší příznaky bývají rozděleny na ty, co je objevují u 10%, u 1%, u jednoho z 1000 a u jednoho z 10.000. Tím, že to autor shrnul do jednoho seznamu, jen potvrzuje, že je seriózní nedouk.
2) Pokud by měl nastudovanou biochemii, tak by věděl, že vitamíny rozpustné v tucích musejí být v rovnováze. Předávkování jedním, vyvolává nedostatek ostatních. Zároveň předávkování vitamínem D3, který je akcelerárorem stárnutí, se dá léčit podáváním ostatních (A, E, K2). Např. už v Lékařské farmakologii z roku 1970 je uvedeno, že vylučování vitamínu A se urychlí podáváním vitamínu D, E, K. Proč on to neví a motá lidem šišky?
Jmenované potíže a neduhy se léčí vitamínem K2 MK-7. Nedostatek vitamínu K2 ve stravě je opravdu kritický. Za posledních 60 let se zhoršil 10 násobně.
Ešte som sa pozrel na knihu Granta Genereuxa a moc to nedáva zmysel. Keby vitamín A bol jed, ako hovorí, nemalo by telo retinoic acid receptor (RAR) a nekonvertovalo by betakarotén na retinol. Navyše jeho diéta vyraďuje toľko jedál, že je ťažké povedať, čo vedie k zlepšeniu zdravotného stavu. Kľúčová je samozrejme dávka. Aj meď, železo sú toxické v príliš vysokých dávkach a predovšetkým pri nedostatku retinolu telo nedokáže vyrobiť dostatok ceruloplazmínu, ktorý drží pod kontrolou meď a železo (to je jedná zo super prínosných funkcií vitamínu A). Medzitým sa dostal Genereaux na 0.1 µmoI/L vitamínu v sére, čo je hlboko pod tým, čo je aj v tabuľke v tomto článku. Ktovie, čo sa stane, keď sa vyprázdnia zásoby v pečeni. Najmä, keď sa človek pozrie na štúdie, napr.: Serum retinol and the inverse relationship between serum cholesterol and cancer – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1495538/?page=2
Už ten samotný nízky cholesterol je nebezpečný, keďže low cholesterol levels were significantly associated with an increased risk of all-cause mortality: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5908176/
Takže si myslím, že sa potrebujeme dostať niekam do stredu. Rovnako ako pri železe. Priveľa spôsobuje toxicitu, ale bez neho človek nemôže existovať.
Je to možné. Jestli bude mít Grantova extrémní dieta nějaké negativní následky, snad se to dozvíme. Ke střední cestě ale dospějeme celkem přirozeně – málokdo z nás půjde do takového extrému jako on a určité množství áčka budeme přijímat i nadále.
Morleyho Robbinse jsem poslouchal nejakou dobu, protoze vykladal neustale o ceruloplasminu a ja ho mel spolu s medi nizky. Tak jsem dodrzoval jeho “protokol” a zdarvi slo do haje jeste rychleji.. Jeho nazory, ze defakto za vsechny zdravotni problemy muze toxicita zeleza je opravdu usmevna. Bohuzel jsem tomu v te dobe veril. Sam jsem si dokonce poustel zilou, abych snizil ferritin na minimum a malem to se mnou nedopadlo dobre.. Ted co jim denne cca 500g mleteho hoveziho coz je narvane zelezem se citim mnohem lepe. Jen s tou medi je to opravdu osemetna vec. V seru nizka, ve vlasove analyze nizka, plno symptomu deficitu.. A presto muzou byt klidne jatra narvana medi, ale telo ji nedokaze pouzit diky neschopnosti vytvaret transportni protein ceruloplasmin. Coz muze byt klidne diky te toxicite vit A, tak uvidime..
Jako sorry, ale vazne nejsem schopnej uverit tomu, ze jist mrkev, avokado, olivovy olej a tak dale, co tam uvadis je velmi skodlive. Cela teorie ve me vyvolava neduveru a nevidim v ni zadny smysl. Pozor na vzletny nasazovani extremnich diet, viz. posledni post. Ja za svuj celozivotni vyzkum speju k teorii, ze za vetsinu nemoci muzou rozhazeny hormony(ano zde muze byt vinikem urcite glyfosat), resp. vycerpane nadledvinky. Ovsem ruku do ohne za to nedam, muze to skoncit uplne jinde. Kazdopadne rozumim snaze jit az k jadru a najit tu hlavni vec, co kazi lidem zdravi.
Hm tak jestli si za cely zivot badani dospel k tomu, ze za vetsinu nemoci muzou rozhazene hormony, tak me napada jestli ti neni min jak 15 let sorry.. :)) Rozhazene hormony jsou jen jeden z mnoha priznaku, reakci tela na neco. Jinak pochybuju si precetl aspon polovinu dostupnych informaci co se chronicke toxicity vit A tyce. To bys ani nahodou nenapsal, ze “tahle teorie ti nedava zadny smysl..” To neni jen nejaka teorie nejakeho pomatence. Tou jsou kvanta informaci vcetne studii od ruznych zdroju a dohromady to dava opravdu zajimavy obrazek. Jinak pro tvuj klid muzes si klidne denne dat mrkev. Opravdu na to neumres..
Je těžké tomu uvěřit. My jsme bombardováni reklamou na potraviny urychlující stárnutí. Ty se domníváš, že jíš něco extra blahodárného a zatím do sebe cpeš akcelerátoŕy stárnutí. Skupiny, co platí propagátory potravin urychlujících stárnutí mají peněz jako šlupek.
Rozházené hormony jsou až následkem stárnutí. Jelikož stáří nejde vrátit zpátky, tak narovnání hormonů je jediná cesta, jak si spravit zdravotní stav. Mnoho lidí podceňuje léky proti stárnutí, přestože právě ty jsou lékem na všechno. Nebo řesněji řečeno prevencí proti většině neduhů, jejich příchod zpomalí o desítky procent.
Ještě můžeme vyvodit, že závažné jsou pouze jedy urychlující stárnutí. Když jíte nějaký jed v malém množství, který neurychluje stárnutí, tak vám nemůže ublížit, nemůže vám vyvolat rakovinu ani degenerativní onemocnění.
Je úsmevné toto neustále hľadanie jednej zázračnej alebo pekelnej substancie a následné absurdné diéty z toho vyplývajúce. Ako správne napísal niekto vyššie, dôležitá je dávka a pomer rôznych nutrientov. Okrem iného by som k tomu pridal ešte genetické predispozície, mikrobióm a vonkajšie prostredie. Optimálna výživa vo Fínsku je asi o dosť iná ako trebárs v Grécku, už len vzhľadom na rozdielny pobyt vonku na slnku, ale aj úplne rozdielna klíma.
Souhlasim s prvni vetou. Ale u toho vitaminu A je to opravdu zajimave. Jde o to, ze vit A je rozpustny v tucich a je defakto ve vsech potravinach + k tomu pricti vsechny doplnky stravy, leky/kremy/sampony/kremy na opalovani/kremy po opalovani tohle vsechno casto obsahuje velke mnozstvi vitaminu A. Je to vitamin, ktereho se telo jen tak lehce nedokaze zbavovat, takze kombinacie vsech tehle faktoru nahravaji tomu, ze jatra kde se tenhle mikronutrient uklada nim muzou byt lehce presycena a je jedno jestli se to stane za mesic, kdyz nekdo bere velke davky v synteticke podobe a nebo drzi nejakou Weston Price dietu a trva to 20 let.. Akutni toxicitu moderni medicina zna, ale tu chronickou uz moc neresi. Tak je to uplne se vsema prvkama. Kdyz mas akutni toxicitu treba rtuti, tak se to zacne resit, jen ze plno lidi ma chronicke zdravotni problemy s nizsi urovne toxicity nejakeho prvku, ktery neni primo ohrozujici an zivote, ale projevuje se to ruznyma zdravotnima problemama. Takze ucel podobneho clanku je spis rict, ze vit A a to i v podobe beta karotenu ne jen syntetickych leku nemusi byt az tak bezpecna latka.. Urcite to neni problem pro vetsinu lidi. To ani zdaleka. No ja se v tomhle angazuji, protoze do meho pripadu to zapada dokonale.. Takze moje teorie pro muj konkretni pripad je, ze prestanu jist stravu a prestanu brat doplnky narvane vitaminem A. Zadne mrkvove stavy, zadna jatra, zadna kazdodenni vejce na snidani atd. atd.. Podle informaci ktere zatim jsou za nejaky rok by melo telo byt schopne vyloucit vsechno prebytecne mnozstvi, ktere telu nedela dobre a budu moct zacit jist trochu bohatejsi stravu i klidne s nejakmy vit A. Ovsem uz si toho budu vedom a nezacnu to prehanet jako predtim. Stejne tak jak to stale dela vetsina lidi, ktera se snazi jist “zdrave” a zdravi se jim spis zhorsuje nez zlepsuje.. Za tu dobu co se v tom vrtam jsem se utvrdil v tom, ze telo si dokaze velmi dobre poradit a adaptovat se na spis mirny nedostatek mikrozivin,makrozivin a kalorii obecne, ale mnohem hur se pere s prebytkem.. Ten prebytek vidime v zapadnim svete vsude a vidime kam zdravi tech lidi smeruje.
pro nobody – neustále hľadanie jednej zázračnej alebo pekelnej substancie. To je naprosto lidské. Většina lidí hledá jeden nejlepší lék, jednu příčinu. Přitom většina nemocí má několik příčin a až když se sejdou 2 nebo více, nemoc propukne. Vyléčit se to dá zas jenom bojem se všemi příčinami.
A proto mi připadá, že to je marketingový trik, přijít s jednou utajovanou příčinou a léčbou, protože to je to, co zákazníci chtějí a za co jsou ochotní utrácet.
.
V celém najdete plno chyb, třeba 1 z 10, např.:
V seznamu, co se jíst nesmí, je: — mléko a veškeré mléčné výrobky
Co se naopak jíst může? — máslo v omezeném množství
Přitom právě máslo je uváděno jako nejvýznamnější zdroj vitamínu A stejně jako všech v tucích rozpustných vitamínů A, D, E, K2.
Právě jsem dobral poslední krabici doplňku stravy 5 měsícú trvající kůry pomáhající pro udržení dobrého zraku a zhruba od druhé poloviny fakticky sleduji zhoršování ostrosti mého zraku.Jsem člověk s aktivním přístupem k řešení svých zrakových potíží a slušnou zkušeností v jejich řešení i v rámci celostní medicíny. Tedy článek mě vhodně zaplnil místo v puzzle…Jestli se potvrdí co si myslím,nyní navíc po přečtení článku, prožitou zkušenost zde zveřejním.
Léta jsem pracoval s vodou destilovanou a zejména demineralizovanou. Při nechráněné manipulaci s takto upravenou vodou, např.dochází k intenzivnímu vysychání kůže na rukou. V kontextu výše uvedeného článku poznamenávám, že co škodí kůži bych do žaludku “natvrdo”zrovna nedával…
Tak je dobre vedet co vit A v aktivni forme dela. Doslova rozpousti tkane. Pouziva se pri chemoterapii na zabijeni bunek. Nejvetsi prasarna je roaccutane na akne. Zabranuje to akne tak, ze to doslova rozklada kuzi. Protoze to neni lokalni jako kremy s roaccutanem, ale je to ve forme oralnich tablet, tak je tezke uverit tomu, ze to nenici i zbytek tela. Ono se staci podivat na vedlejsi ucinky nebo jeste lepe si procit internet “post accutane syndrome” jak to lidem nici zdravi a nejhorsi je, ze dlouhodobe. Proste je jim 30 a od te doby co brali treba pred 15 lety tuhle vec uz se jim zdravi nikdy nevratilo do stejneho stavu.. Ja jsem na tom podobne.. Hlavne je zarazejici, proc se pridava vit A do ruznych potravin, kdyz je defakto ve vsech potravinach a neumyslne jist stravu chudou na rostlinne formy vit A nebo ty zivocisne je skoro nemozne.. Strava chuda na vsechny formy vit A je neskutecne osekana a omezena na par specifickych skupin potravin.. Me vit A znicil zdravi to dnes vim proste na 99,99%. hypothyreoza(vit A pouziva stejny transport jako hormon T4), zadna tvorba/tok zluci(telo omezuje tvorbu zluci, aby minimalizovalo absorbci vit A ze stravy jestlize jsou jatra presycena), propustnost streva(stejne tak jak vit A rozpousti kozni bunky bez problemu dokaze oslabovat strevni steny a vysousi sliznice, ochrane vrstvy “slizu”) Tohle vsechno u me zacalo po dobrani posledni rundy roaccutanu.. Tyhle 3 zasadni zdravotni problemy ktere to u me zpusobilo bez problemu zapricini vsecny znamen “nemoci” od akne, deprese, spatneho traveni po MS, rakovinu, cukrovku…
Přečtěte si recenzi, vyhodnocení informací z článku
Máme se strachovat? Co z toho je pravda?
Rozbor článku, protiargumenty, důkazy napsané Dalisem Dobrotou v samostatném článku – klikněte na odkaz!
Vytvořeno: 25.8.2019 – 15.2.2021
Like this: