V současnosti zdravé výživě rozumějí jen výživoví poradci a zavalují nás informacemi, co vše je nezdravé.

Chtěli byste raději vědět, co vlastně máme jíst, které potraviny jsou zdravé?

I když mě poradci nebudou mít rádi, dám vám tady popis zdravé stravy na jednu stránku. Snadný, univerzální a zapamatovatelný.

 

Srozumitelně podaná zdravá výživa z historické kuchařky

Jednou jsem si otevřel kuchařskou knihu po mamince

tlustou 7 cm, rok vydání 1947. Úplně na začátku byla kapitola věnovaná zdravé výživě. Psali to 3 vysokoškolští profesoři biochemie, technologie potravin a zemědělství.

Bylo to ještě po válce, kdy byl potravin nedostatek a tak se ještě nevytvářely různé reklamy a “vědecké” výzkumy přesvědčující nás o tom, že nějaká podřadná potravina je “šíleně” zdravá nebo že obyčejná potravina je “životně důležitá” superpotravina.

 

Vy si to teď můžete přečíst. Informace uvedené v téměř 70 let staré kuchařce platí dodnes beze změny. Nic lepšího nebylo vymyšleno.

 

Vaříme zdravě, chutně a hospodárně

Co je vlastně zdravé? Prodavači vychvalují svůj produkt. Přesto není pravda, že by existovaly nějaké vyjímečně zdravé potraviny, po kterých zůstaneme dlouho zdraví a mladí. Kdyby takové potraviny existovalo, vědělo by se o nich už ve středověku.

To se dozvíte v pokračování.

 

Budou tam odpovědi na tyto otázky: Na čem záleží nejvíce a je to zadarmo?
Jak poznáme zdravé a nezdravé potraviny na první pohled?
Proč nemůžeme jíst jen potraviny zdravé?
Které jsou nezdravé potraviny, co se o nich nemluví, ale vyvolávají nemoci?

 

26.12.2015 – 7.11.2016